BUSTUL LUI EMINESCU LA GIURGIU

Periodicul giurgiuvean  “ Vlaşca “, anul IX, nr.15 din 19 ianuarie 1936, a consemnat iniţiativa ridicării, la Giurgiu, a unui monument Mihai Eminescu :

Intelectualii giurgiuveni au luat iniţiativa construirii unui monument ăn Giurgiu celui mai mare poet naţional şi gazetar Mihai Eminescu. Că ideia a venit acum nu este deloc întâmplătoare. Curentul naţionalist este atît de puternic  încât oraşul nostru n-ar fi răbdat  unui monument aceluia care toată viaţa a slujit contra străinilor sau înstrăinărilor. Cine nu cunoaşte pe de rost frumoasa „Doină” naţională : “ De la Nistru până la Tisa/ Tot românul plânsu-mi-sa/Că nu mai poate străbate/De atâta străinătate …”

  Ceea ce pentru marele Mihai Eminescu era un ideal, azi, după 60 de ani, idealul său începe să se ănfăptuiască, Mihai Eminescu este  idealul nostru naţional …

  Giurgiuvenii să mulţumească d-lui profesor M.Marinescu pentru propunerea sa. Prezenţa unui monument a lui Eminescu în Giurgiu va reaminti generaţiilor de azi că M.Eminescu a alinat suferinţele tinereţii lui câtva timp, aici pe malurile Dunării albastre.

  Comitetul format pentru realizarea acestui monument au rugat pe d. Savin Popescu, directorul liceului, să primească preşedenţia Comitetului , contribuind cu toţii la strângerea de fonduri.

  Facem apel la bunii români să dea câte ceva pentru acest monument, care va fi cea mai mare cinste a noastră. Toate sumele se trimit pe adresa d-lui director al liceului.”

Este, acest articol extras din presa vremii, un document de mare valoare, care atestă un moment important din viaţa oraşului Giurgiu, pe care Mihai Eminescu l-a iubit atât de mult, dovadă numeroasele sale treceri sau venirii la bunii săi prieteni. Sunt amintiţi doar doi componenţi ai Comitetului de iniţiativă pentru ridicarea unui bust la Giurgiu, distinşii profesori: Marinel Marinescu,care  a avut iniţiativa realizării monumentului, fiind, apoi, şi casierul  Comitetului,   şi Savin Popescu, care a rostuit desfăşurarea acţiunilor, până la inaugurarea bustu.

Alte informații le aflăm dintr-un interviu al lui Constantin  Șerbănescu, secretarul Comitetului de inițiativă, consemnat de profesorul Grigore Buduru. Reproducem doar un fragment :

„ Tudor Vianu, care cunoștea puterea de exteriorizare a artiștilor noștri, dorea să aibă și părerea unei reputate pictorițe, Milita Petrascu, in lipsa din tara s-a convenit ca lucrarea sa fie executata pentru suma de 120 000 lei, de Corneliu Medrea, profesor la Scoala de Belle-Arte, din Bucuresti. Macheta bustului lui Eminescu se gaseste si azi ]ntre lucrarile ce constituie muzeului care poarta numele lui Corneliu Medrea.

   Atat Vianu cat si Medrea s-au deplasat in mai multe randuri la Giurgiu stabilind locul mactul pe care se gaseste expus bustul  poetului, avand ca decor ornamental un rand de tei, saditi atunci cu plantatia de brazi existenti. Pentru a i se da o perspectiva, s-a creat intrarea ce da spre Regiment, facandu-se amenajarile necesare.

Bronzul in care s-a turnat bustul a fost donatia MFA din depozitul de armament al ostirii, prin staruinta generalului  Lica, giurgiuvean de origine, pe atunci ministru de razboi.

Soclul de piatra a fos adus din carierele de la Micfalau, din Ardeal, unde profesorul Marinel Marinescu s-a deplasat , staruind la procurarea blocurilor ( au fost aduse doua-n.n.)  postamentului.

  Desi lucrarile au luat sfarsit in anul 2038, toamna, evenimentele care s-au succedat pe plan intern si extern, atunci au  diminuat importanta acestei realizari, care se inscrie in randul primelor orase din tara, astfel ca inaugurarea, spre regretul tuturor, s-a redus la o manifestare neinsemnata, in primele zile ale lunii mai 1939 ”.

 Emil TALIANU

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *