web analytics
Giurgiu-Tribune

Nicolae Barbu: Nu o sa avem buget efectiv, care sa produca efecte nici pana la sfarsitul lui martie

Intocmirea bugetului pe anul 2019 da batai de cap guvernarii PSD-ALDE. Nemultumiti, primarii din toate prtidele politice protesteaza impotriva modalitatii de impartire a bugetului pe municipii . Si primarul municipiului Giurgiu atrage atentia asupra consecintelor .

In ultima sa conferinta de presa,  primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, s-a aratat ingrijorat de intarzierea intocmirii bugetului pe anul 2019 si si-a exprimat nemultumirea fata de modul in care sunt  impartiti in prezent banii catre municipii.

“Nu o sa avem buget efectiv,care sa produca efecte  nici  pana la sfarsitul lui  martie. Pentru ca legea spune ca dupa aprobarea in parlament  si promulgarea de catre presedinte, trebuie sa stea  45 de zile. Asta inseamna ca vom avea   o certitudine a acestui buget  prin aprilie, inainte de Paste. (…) Daca nu s-a aprobat bugetul de o saptamna de cand tot ne certam noi, asta inseamna ca undeva e o greseala. Si nu mica. Nu ca n-au majoritate in parlament. E o greseala si greseala asta nu poate sa mearga mai departe pentru  ca ingenuncheaza  administratia locala.”

Primarul Barbu a tinut sa exemplifice  cele spuse printr-un execitiu de statistica dovedind in final ca actuala guvernare este responsabila de efectele nefaste  pe care le produce aceasta modalite de repartizare a bugetelor locale catre municipiile mai mici si mai  sarace.

“Partea de feeling, partea de suflet, nu exista in formula matematica si de aceea pot aparea anumite disfunctionalitati, anumite mesaje eronate ale statisticii(…) statistic, o familie mananca un vitel pe an si-o alta familie saraca mananca o gaina pe an. Statistica ne spune ca doua familii mananca un vitel si un pui pe an. (…) Acelasi lucru se intampla in administratia locala. Sunt primarii care au un buget foarte mare si… cand ii dai un procent mai mare, primeste mai  mult si sunt primarii care au au buget mic si acelasi procent raportat la ceva mic, iti da o crestere…procentual e  aceeasi crestere, dar in cifre comparative nu mai e acelasi lucru.  Sa zic ; Clujul are 100 de lei  impozit ,Giurgiu are 10 lei , procentul este 1 la 10… comparatia. (…) Dandu-i 30 % si la unul si la altul, Clujul face 130, Giurgiu face 13. Compartiv nu mai avem 1 la 10, avem 1 la 12,5, diferenta.

Primarul de Giurgiu  a mai precizat ca are o anliza a veniturilor  pe care o va discuta cu Liviu Dragnea la negocierile de miercuri 6 februarie si abia apoi le va face cunoscute presei.

Pana atunci, va punem la dispozitie cateva imagini cu simulari IVG (Impozit pe Venit Global ) pe 2019 puse la dispozitia  jurnalistilor in penultima conferinta de presa a edilului Nicolae Barbu.

Camelia Sachetti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *