web analytics
Giurgiu-Tribune

Tot mai multe sesizări privind depozitarea necorespunzătoare a gunoiului în județ

302 petiții au fost înaintate de giurgiuveni anul trecut Gărzii județene de Mediu. Cele mai multe  petiții au vizat  depozitările necontrolate de deșeuri. Și anul acesta sunt înregistrate destul de multe sesizari în acest sens – 119 până în prezent. Garda Națională de Giurgiu anunță controale și măsuri la UAT-urile din județ pentru remedierea unor astfel de probleme.

În anul 2020, la Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Giurgiu au fost înregistrate 302 petiții, cele mai multe având ca subiect depozitările necontrolate de deșeuri.

De la începutul anului 2021, au fost înregistrate 119 sesizări cu același subiect.

Astfel, Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Giurgiu apreciază că afectarea multor amplasamente prin depozitari necontrolate de deșeuri este determinata de gradul scăzut de colectare selectiva a deșeurilor valorificabile/ reciclabile, a deșeurilor nepericuloase compostabile, precum și de lipsa unor depozite de deșeuri provenite din construcții.

În anul 2021, Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Giurgiu va efectua controale la UAT-urile din județul Giurgiu, și va impune măsuri pentru remedierea problemelor consemnate mai sus.

Luna aceasta, Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Giurgiu a efectuat un control la un operator economic care desfășoară activitatea de sortare a deșeurilor valorificabile/reciclabile.

S-a constatat că, din întreagă cantitate de deșeuri preluată în anul 2020, doar 1/3 a ajuns la un reciclator.

Acest lucru a fost determinat de calitatea deșeurilor, ele fiind compromise în mare parte.

Pentru a evita aceasta situație, se impune ca generatorii de deșeuri valorificabile/ reciclabile, în procesul de colectare selectivă, să nu le amestece cu deșeuri impurificate cu diferite substanțe.

De exemplu, colectarea unui recipient din plastic ce conține o cantitate mica de ulei împreună cu o anumită cantitate de hârtie/ carton, va compromite iremediabil acest din urma deșeu. Este evident faptul că deșeul de hârtie/ carton nu va mai putea fi reciclat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *