Tradiții și obiceiuri de Mărțișor

Azi, oficial, începe primăvara și chiar dacă vremea nu arată, toți se pregătesc pentru un nou început. Azi, doamnele și domnișoarele primesc flori, dar mai ales mărțișoare, șnurul alb și roșu fiind cel mai cunoscut simbol al primăverii la români.

De această tradiție, neîntreruptă de secole, sunt legate numeroase tradiții și obiceiuri, având în vedere că borbim și de un patrimoniu UNESCO.

Se presupune că albul şi roşul au fost preferate, întrucât, în acele timpuri, venirea primăverii era întâmpinată cu ritualuri ce constau în sacrificii umane sau animale, cu scopul de a îmbuna zeii. Astfel, în ritual, roşul sângelui era asociat cu viaţa, fertilitatea, adoraţia şi sacrificiul, iar albul era legat de puritatea zăpezii, a gheţii şi a norilor. Astfel, albul şi roşul, puse laolaltă, ar semnifica dorinţa despărţirii de iarnă.

Sărbătoarea Mărţişorului se mai întâlneşte la aromâni, la bulgari, care o numesc Marteniţa, dar şi în Macedonia şi Albania.

Pe 6 decembrie 2017, Mărţişorul a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.

Acum, mărțișorul este oferit și virtual, prin intermediul rețelelor de socializare, dar cele mai multe doamne și domnișoare preferă să le primească fizic, dar să le și poarte, în piept sau la mână, sub formă de brațară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *