100 de ani de la eliberarea Giurgiului de către Armata Franceză a Dunării! De o suta de ori, “la multi ani!”

Giurgiuvenii alaturi de autoritati locale si nationale au sarbatorit 100 de ani de la eliberarea orasului de catre Armata Franceză a Dunării, în Primul Război Mondial prin manifestari specifice si o vizita la la Muzeul Județean „Teohari Antonescu”.

Giurgiu a implinit astazi,10 noiembrie, 2018, 100 de ani de la eliberarea sa de către Armata Franceză a Dunării, în Primul Război Mondial. Orasul port de la Dunare este prima localitate românească eliberată de francezi înainte de încetarea ostilităților. La doar o zi, pe 11 noiembrie 1918, a fost semnat armistițiul de la Compiegne, iar războiul a luat sfârșit. În lupta de eliberare a orașului și-au pierdut viața 13 ostași francezi. Orasul Giurgiu a primit „Crucea de război cu palmete” și cu titlul de “Oraș erou”, distincții ce i-au fost înmânate ulterior, în octombrie 1922 de catre autoritatile franceze.

Centenarul moment a fost marcat azi 12 noiembrie alaturi de reprezentanți ai instituțiilor publice locale și județene, ai structurilor MAI, MApN, instituții de cultură, europarlamentari, mass-media prin intonarea imnului national, cuvantari depuneri de coronae la momentul eroului francez,
Primarul Nicolae Barbu a înmânat reprezentantului Ambasadei, dl. Colonel Flavien Garrigou, o diplomă onorifică, placheta de excelență și o medalie comemorativă. Medalii comemorative au fost oferite și celorlalți invitați la eveniment. Primăria Giurgiu a primit din partea președintelui Fundației Culturale Bartoc, Alexandru Bartoc, o diplomă și o medalie cu titlul “Giurgiu – Oraș Erou în Primul Război Mondial”.
Acțiunea a continuat apoi în Parcul Alei, cu o cu o vizită la Muzeul Județean „Teohari Antonescu”, unde participanților și s-au prezentat rezultatele proiectului “Centenar, perspective 3D” și expoziția “Valori bibliofile franceze în colecții giurgiuvene”.

Camelia Sachetti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *