Guvernul României a lansat pe 5 ianuarie numărul unic gratuit pentru copii – 119, destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare a copilului.
La nivelul județului Giurgiu, dispeceratul acestui serviciu telefonic funcționează în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu. La numărul de telefon 119 pot suna atât copiii aflați în situații de abuz, exploatare, neglijare sau orice formă de violență asupra copilului, cât și părinții, rudele sau alți cetățeni care au cunoștință de astfel de cazuri.
“De când numărul 119 este activ, la dispeceratul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu au fost primite 15 apeluri, însă cele mai multe au reprezentat apelări din greșeală. Probabil că mai cunoscut la nivelul comunității era numărul 983, pentru că ani de zile acest număr a fost apelat de cei care au dorit să se implice în semnalarea cazurilor copiilor victime ale situațiilor de abuz, neglijare sau exploatare; în acest sens, pot exemplifica faptul că la nivelul D.G.A.S.P.C. Giurgiu, în anul 2021, au fost primite 382 de sesizări telefonice la numărul 983. Începând din data de 5 ianuarie 2022, numărul care poate fi apelat de copii, precum și de orice persoană care are cunoștință de astfel de cazuri, este 119. D.G.A.S.P.C. Giurgiu dispune de o echipă mobilă de intervenție care se deplasează la cazurile speciale”, a declarat Sorina Neacșu, director general adjunct al D.G.A.S.P.C. Giurgiu.
Numărul 119 funcționează în regim de permanență, fiind disponibil continuu, 24/24 ore, 7 zile pe săptămână, inclusiv în perioada sărbătorilor legale. Numărul unic național 119 a fost operaționalizat de Serviciul de Telecomunicații Speciale; apelurile sunt gratuite din orice rețea fixă sau mobilă și vor fi identificabile din punct de vedere geografic.
Numărul 119, destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare a copilului și orice altă formă de violență asupra copilului este parte integrantă a Programului Național de Suport al Guvernului pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – “Din grijă pentru copii”, adoptat prin OUG. Nr. 105/2021. Prioritățile Programului sunt: protejarea integrității psiho-emoționale a copiilor prin crearea unor mecanisme de evaluare și intervenție pentru asigurarea sănătății psiho-emoționale și mintale a acestora în perioada Pandemiei de COVID-19 și post-pandemie, precum și dezvoltarea unui mecanism de prevenire și intervenție multidisciplinară pentru situațiile de violență de natură fizică, sexuală și emoțională în cadrul familial, instituțional, comunitar și online.
Apelurile la numărul unic 119 sunt gratuite, iar costurile vor fi suportate de operatorii de rețele publice de comunicații.