150 de centre de zi pentru copii sărmani, finanțate  prin PNRR

Premierul Marcel Ciolacu a participat ieri  la ceremonia de semnare a primelor contracte de finanțare prin PNRR a unor centre de zi destinate copiilor expuși riscului de a fi separați de familiile lor, dar și recuperării copiilor cu dizabilități sau consilierii și acordării sprijinului pentru părinți și copii. Apelul de proiecte a fost lansat în luna noiembrie 2022. Sute de primării din toată țara s-au grăbit să depună proiecte. La Giurgiu, centrul de zi ”Luceafarul” este, de doi ani,  închis pentru reabilitare. 

Copiii proveniți din familiile vulnerabile, indiferent de locul în care s-au născut, la țară sau la oraș, într-o zonă mai mult sau mai puțin dezvoltată economic, au o șansă în plus  de a merge după școală sau după grădiniță într-un centru de zi. Copii în care vor primi nu doar o masă caldă, ci și consiliere, orientare școlară și profesională din partea specialiștilor.

Primele 22 de contracte au fost semnate irei de premier . Aceste centre sunt esențiale pentru prevenirea separării copilului de familie. Sute de primării din toată țara sau primării  în parteneriat cu ONG-uri, care activează în domeniul social, s-au grăbit să depună proiecte. Banii pot fi folosiți pentru construcții noi, dar și pentru renovarea sau modernizarea unor clădiri sau centre existente.

O condiție esențilă pentru  primăriile care au despus proiecte sau primăriile în parteneriat cu ONG-uri trebuie a fost acreditarea  ca furnizori de servicii sociale.
Conform ultimelor statistici,  doar 3 din 10 orașe au centre și specialiști pentru a preveni această separare. În mediul rural, situația este gravă: mai puțin de 1 din 10 localități au resursele esențiale. În 570 de localități, 12 orașe și 558 de comune, nu există centre și specialiști.

În Giurgiu, centrul de zi ”Luceafarul”  este închis din 2021 pentru  reabilitare .

Pe Grupul de Acțiune Locală Nord,  în judeul  Giurgiu, în 2020 a fost demarat, depus și câstigat un proiect de centru de zi pt copii in parteneriat cu primaria Buturugeni , chiar langă grădinița din localitate  . Proiectul a fost stopat ulterior de  C.J. Giurgiu,  în anul 2021,  pe motiv că nu este  nu este sustenabil .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *