Sala de ședințe a primăriei Giurgiu a găzduit, azi, de Ziua Internațională a Dunării, o întâlnire organizată de Asociația ”Prietenii de lângă Tine”, Grupul de inițiativă locală Giurgiu și Asociația Mai Mult Verde.
Evenimentul, parte a proiectului ”Cu apele curate” a adunat la aceeași masă factori de decizie din județul Giurgiu pentru abordarea problematicii de mediu și găsirea de soluții pentru stoparea poluării pe Dunăre, în particular și a mediului, în general.
”Ne dorim să reducem impactul negativ al poluării cu plastic prin activități de informare și educare a cetățenilor, să responsabilizăm autoritățile locale prin implicare și transparență față de cetățeni, precum să se analizeze și să se găsească soluții, împreună, astfel încât generațiile viitoare să se poată bucura de ape și aer curat.” – a precizat vicepreșed. Asoc. ”Prietenii de lângă Tine”, Mariana Mitroi.
Subprefectul județului, Mirel Brăgaru, a venit și cu câteva soluții care ar putea fi implementate la Giurgiu, după exemplul altor localități din România, care au dezvoltat proiecte sau programe de colectare a plasticului, cu succes.
” Nu trebuie să așteptăm o Hotărâre de Guvern sau bani din altă parte pentru colectare și reciclare. Dacă s-ar da valoare plasticului, am reuși să reciclăm mult mai mult. De exemplu, există centre de colectare, în țară, iar cei care duc acolo plasticul primesc fie bonuri valorice, fie gratuitate pe mijloacele de transport în comun sau alte facilități ce pot fi acordate de Consiliile Locale” – Subprefect Mirel Brăgaru.
Din partea primăriei Giurgiu a participat administratorul public, Ionel Muscalu, care s-a referit la implicarea întregii comunități giurgiuvene în ceea ce privește gunoiul de care se plâng mulți, dar care apare la loc, la scurt timp după ce a fost colectat de serviciul de salubrizare.
” Degeaba colectăm, la prima oră, gunoiul, dacă peste o jumătate de oră este la loc. Degeaba facem curat pe Strada Gării, dacă după ce se deschide șhaormeria, toate resturile sunt aruncate pe jos.” – adm. public Mun. Giurgiu, Ionel Muscalu.
Intervenții în dezbatere au avut și reprezentanți ai Poliției Locale, APDF, Apele Române, Poliția de Frontieră și voluntari, marii absenți fiind Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului și Romsilva.
În cadrul aceluiași eveniment a fost lansată și cartea ”Manifest pentru Dunăre” creată de Asociația Mai Mult Verde, care pe lângă informațiile despre fauna zonei Dunării, trage un semnal de alarmă despre poluarea cu plastic și punerea în pericol a speciilor pe care le întâlnim numai în zonele dunărene.
Proiectul ” Cu apele curate” va continua cu activități atât în Giurgiu cât și la Plaja Gostinu, activități de informare și conștientizare, montarea unor panouri informative și un mosaic realizat din plasticul colectat în activitățile de ecologizare.