70 de ani de la construcția Podului Prieteniei

Acum 70 de ani, pe 20 iunie 1954 a fost deschis circulației Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse. Podul este principalul punct de trecere a frontierei între România și Bulgaria și rezistă cu brio traficului extrem de intens care se înregistrează zilnic la cele două granițe.

Oamenii care au lucrat efectiv la pod, în jur de 5.000, au fost români, iar pe locul doi ca forță de muncă au fost bulgarii. La vremea inaugurării sale, acum 70 de ani, era cel mai mare pod combinat (rutier și feroviar) din Europa, la realizarea lui au avut un cuvânt de spus și ingineri români din școala lui Anghel Saligny, iar piesele din care a fost făcut au venit din Cehoslovacia, Ungaria si Polonia, pe lângă România și Bulgaria.

 

Amplasat la 1 km aval de orașul românesc Giurgiu și la 4 km aval de Ruse, orașul bulgăresc, ”Podul Prieteniei” traversează Dunărea la km 488+700 de la gurile sale și a fost construit pentru trafic mixt, constând dintr-o cale ferată simplă şi o șosea cu patru benzi cu 37 de deschideri și o lungime totală de 2.224 m, din care 1.168 m aparțin României. Totodată, podul are o deschidere centrală de 86,02 metri care este mobilă, permițând trecerea liberă până la o înălțime de 24 de metri a vaselor de mare capacitate care tranzitează Dunărea.

Cu ocazia celor 70 de ani de la darea în folosință a podului, atât la Giurgiu cât și la Ruse a fost vernisată expoziția ”Podul Dunării-70 de ani de istorie comună”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *