164 de ani de la Dezrobirea Romilor

164 de ani de la Dezrobirea Romilor

Romii au sărbatorit saptămâna aceasta 164 de ani de libertate . Evenimentul a fost marcat şi de romii din municipiu şi judeţ  la Biblioteca I.A. Basarabescu în cadrul unei dezbateri cu tema “164 de ani de la Dezrobirea Romilor” .“

Preşedintele Partidei Romilor “Pro Europa”, Mihăiţă Grigore,  a moderat evenimentul alături de invitaţii săi , Mihaela Stancu-Asociaţia Europeană pentru o viaţă mai bună, Daniela Bardan, direcroarea Bibliotecii I.A. Basarabescu şi Cosmin Constantin , director al Centrului Cultural „Vasile Militaru”-Vărăşti.

După un scurt istoric al vieţii romilor din ţară şi din Giurgiu au fost dezbătute problemele etniei ; dificultatea eliberării actelor de proprietate, discriminarea , incluziunea socială, accesul şi stimularea actului educaţional , stimularea tinerilor de a vorbi limba romanii  inclusiv în şcoli, etc.

Tot în cadrul evenimentului au fost supuse atenţiei şi câteva cărţi al căror subiect sunt romii.

La final, doamna Mădălina Vârban, asistent social în cadrul Penitenciarului Giurgiu a vorbit despre reintegrarea socială a romilor aflaţi în penitenţă, dar şi despre importanţa prevenirii fenomenului infracţional.

Camelia SACHETTI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *