Zilele călduroase din această perioadă i-au scos pe pescari din case, fie că au ales bălțile sau apele de frontieră.
Totuși, pescuitul are și el regulile lui, cuprinse în legislația în vigoare, care stabilesc când și unde putem pescui.
Prohibiția în 2024 a fost determinată prin Ordinul care a apărut în Monitorul Oficial.
Prohibiție pescuit 2024 în habitatele piscicole naturale
Durata rămâne in continuare aceeași. 60 de zile este interzis pescuitul în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv. Este sistat pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial. Măsura prevede toate speciile de pești, crustacee, moluște şi alte viețuitoare acvatice vii.
Prohibiție pescuit 2024 în apele care constituie frontiera de stat
Apele care constituie frontiera de stat vor funcționa pe regimul similar din anii trecuți. 45 de zile. Perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepțiile din prezentul ordin. Apare și aici pescuitul familial ca formă de manifestare.
Prohibiție pescuit 2024 pe fluviul Dunărea în zona care constituie frontieră de stat cu Republica Bulgaria
În perioada 16 aprilie – 30 mai 2024 inclusiv nu se va putea practica pescuitul pe acest sector. Intervalul definește cele 45 de zile conform ordinului de prohibiție 2024. Nimic menționat legat de pescuitul familial.
Prohibiție pescuit 2024 pe specii de pești
- ȘTIUCA – Făra a aduce atingere perioadei 9 aprilie-7 iunie inclusiv, pescuitul la știuca este interzis din data de 1 februarie până la data de 20 martie 2024. De la data intrării în vigoare a prezentului document, adică 17 ianuarie 2024. Pescuitul comercial, recreativ/sportiv şi familial al știucii rămâne astfel în atenția autorităților cu o perioadă dedicată.
- ȘALĂUL și BIBANUL – 20 martie -7 iunie inclusiv reprezintă perioada desemnata protejării celor doua specii de pești răpitori. Orice forma de pescuit cu excepția celui științific este interzisă în această perioadă. Răpitorii prind contur de la an la an în ochii autorităților. Presiunile comunităților de pescari sportivi din România au avut un aport considerabil aici.
- Începând cu 1 ianuarie și până la 31 martie inclusiv este interzis pescuitul sub orice formă. Se adaugă acestor specii ca măsură suplimentarăși perioada 1 octombrie pana la 31 decembrie inclusiv. Cu alte cuvinte, 6 luni din an, pescuitul păstrăvului este interzis.
De asemenea nu se pot pescui: racul de râu, lipitorile medicinale, linul, rechinul, gobiidele, calcanul și rapana