ABUZ! Giurgiuveanca Ionela Arcanu, jurnalist pe Justiție la Realitatea TV, lasata fără acreditare de la Ministerul Justiției, condus de Tudorel Toader

Cu aproximativ o luna in urma, PSD punea presiune asupra reporterilor din  TVR. PNL a transmis atunci  un comunicat de presa intitulat “Cenzura comunistoida a PSD a ajuns atat de jos incat trece la executia reporterilor TVR pentru ‘tupeul’ de a adresa intrebari” . Se pare ca actuala guvernare este deranjata in continuare de presa care continua sa puna intrebari “incomode” . Astazi, 22.03.2019, doi jurnalisti de la Realitatea TV au ramas fara acreditari la  Ministerul Justitiei.

Ionela Arcanu,  jurnalist pe Justiție la Realitatea TV, a rămas fără acreditare de la Ministerul Justiției, condus de Tudorel Toader. Ionela Arcanu  a primit în această după-amiază, mesajul  de refuz  pe e-mail.

„Solicitarea dumneavoastră de acreditare a fost respinsă în conformitate cu art 18. alin 3. din Legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public. Cu stimă, Biroul Mass-Media – Ministerul Justiției”, este mesajul primit de jurnalistă .

Ce spune art 18: „(3) Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist, in conditiile si in limitele legii.”

In mesaj nu se specifica insa  care anume sunt faptele ce impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii.

Tudorel Toader a preferat  sa posteze  pe facebook  un fel de motivare;

„Despre respectarea clauzelor de acreditare!

In documentele de acreditare la MJ , exista o clauza prin care se prevede-” ma angajez sa respect regulile de conduita”.
In repetate randuri, am facut apel pentru respectarea respectivei clauze !”

De mentionat este faptul ca  și lui Ovidiu Oanță, jurnalist pe Justiție i-a fost respinsa cererea de acreditare în această dimineață. Ministrul Justiției, a revenit  insa asupra acestei decizii  cateva ore mai tarziu declarand pentru  HotNews  că jurnalistul Ovidiu Oanță va fi reacreditat in urma insistentelor Premierului Viorica Dancila.

Cu aproximativ o luna se punea presiune asupra reporterilor din  TVR. A fost cazul reporterului TVR acreditat la Primăria Capitalei, care nu i-a adresat întrebări pe placul primarului general, Gabriela Firea, cazul reporterului acreditat la Guvern care nu i-a adresat o întrebare care să-i fie facilă premierului Viorica Dăncilă, cazul reporterului al cărui material jurnalistic l-a nemulțumit pe ministrul Finanțelor, chiar dacă prezenta poziția ambelor tabere aflate în dispută, precum și acest din urmă cazul  reporterului care a adresat întrebări liderilor PSD, alături de alți jurnaliști ai televiziunilor private, la finalul reuniunii Comitetului Executiv al PSD.

 PNL a transmis atunci  un comunicat de presa intitulat “Cenzura comunistoida a PSD a ajuns atat de jos incat trece la executia reporterilor TVR pentru “tupeul “de a adresa intrebari si pe care il gasiti  accesand linkul de mai jos.

In comunicatul de presa,  PNL solicita conducerii TVR să revină, de îndată, asupra deciziilor care îi privesc pe jurnaliștii care și-au „permis” să deranjeze Partidul Social Democrat cu întrebări, întrucât este un act flagrant de cenzură și o încălcare a legii de funcționare a acestei instituții publice, plătită din bani publici.

Speram ca Ministrul Justitiei isi va da seama de injustitia facuta, si va reveni si asupra deciziei de retragere (in fapt un abuz) a  acreditarii jurnalistei Ionela  Arcanu . Oricum ar fi, ar trebui sa existe solidaritate de breasla si in presa din Giurgiu, deoarece ne mandrim si o sustinem pe colega noastra cu origini giurgiuvene.

Camelia Sachetti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *