Abuzurile asupra copiilor, un fenomen în județul Giurgiu

242 de sesizări scrise și telefonice privind situații de abuz, neglijare sau exploatare a copilului au fost primite la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu în anul 2021.

În urma verificărilor efectuate, au fost  infirmate 161 sesizări și confirmate 81 de sesizări.

Astfel, în anul 2021 au fost confirmate 15 cazuri de abuz fizic, 5 cazuri de abuz emoțional, 12 cazuri de abuz sexual și 3 cazuri  de exploatare sexuală; în 46 de cazuri au fost confirmate sesizări privind neglijarea copiilor.

În afara situațiilor de abuz, neglijare, exploatare a copilului, la D.G.A.S.P.C. Giurgiu au fost semnalate în anul 2021 și altfel de situații, multe semnalări fiind făcute  la Telefonul Copilului. Astfel, pe lângă sesizarea unor situații de abuz, neglijare sau exploatare a copilului, au fost primite și sesizări privind  condițiile materiale precare cu care se confruntă unele familii cu copii, comportamentul deviant al minorilor, plecarea voluntară  de la domiciliu a minorilor sau situații privind minori din alte județe  identificați pe raza județului Giurgiu, precum și neînțelegeri între părinți cu privire la exercitarea drepturilor părintești asupra copilului.

După caz, intervențile instituționale au vizat instituirea de măsuri de protecție, acordarea de servicii sociale, consiliere psihologică, referirea către alte instituții.

În anul 2021, au fost preluați în sistemul de protecție specială din județul Giurgiu 96 de copii, fiind instituite măsuri de protecție specială (plasament în servicii de tip familial sau servicii rezidențiale) astfel: pentru 81 de copii  au fost instituite măsuri de plasament în servicii din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu (furnizor public de servicii sociale) iar pentru 15 copii au fost instituite măsuri de plasament în servicii aparținând  furnizorilor privați de servicii sociale.

Tot în anul 2021 au ieșit din sistemul de protecție specială 97 copii  și tineri. Cauzele ieșirii din sistemul de protecție specială au fost: transferarea tinerilor cu dizabilități din sistemul de protecție a copilului în sistemul de protecție a persoanelor adulte;  încetarea măsurii de protecție specială la cererea tinerilor care au împlinit 18 ani;  transferul copiilor în sistemul de protecție din județul de proveniență; reintegrarea copiilor în familie; adopția copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *