ACCESEAZĂ SI VEZI CUM ÎTI DISPAR BANII– FRAUDELE ȘI ȚINTELE INFORMATICE #CYBERSCAMS ÎN SECOLUL XXI

Luna Europeană a Securitătii ibernetice vine cu o serie de manifestări care se derulează anual în fiecare lună octombrie. In sprijinul acestui demers publicam din partea POLIŢIEI ROMÂNE, INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN GIURGIU, urmatorul COMUNICAT DE PRESA;

“Europol Si Federatia Europeană a Băncilor lansează o campanie de prevenire a celor mai întâlnite 7 tipuri de fraude în mediul online.BRUXELELS/HAGA – Centrul European Cybercrime, din cadrul EUROPOL (EC3) Federatia Europeană a Băncilor si partenerii din sectoarele public si privat lansează astăzi ( 17.10.2018 n.r.), Campania de prevenire #CyberScams – Fraudele informatice, în cadrul European Cyber Security Month – Luna Europeană a SecuritătiiCibernetice, serie de manifestări care se derulează anual în fiecare lună octombrie. Timp de o săptămână, toate agentiile de aplicare a legii din Statele Membre U.E.,Over % state non-membre, 24 asociatii bancare nationale si multi alti actori implicate lupta împotriva criminalitătii informatice vor actiona pentru cresterea gradului de constientizare în rândul beneficiarilor cu privire la acest fenomen infractional. Acestș efort comun, pan-European, are ca bază o campanie de comunicare derulată de parteneri pe retele sociale. Conform recomandărilor IOCTA 2018, cea mai eficientă metodă de apărare împotriva amenintărilor de tip social este reprezentată de educatia potentialelor victime, care, în cazul de fată, pot fi toti cei care accesează internetul. Cresterea gradului de informare si constientizare a publicului general cu privire la modalitatile de identificare a comportamentelor si tehnicilor deluzorii va conduce la o siguranttă ridicată atât pentru beneficiari, cât si pentru patrimoniul acestora, în mediul online. Pentru această campanie, au fost elaborate materialede promovare în 27 de limbi,disponibile pentru public. Acestea includ informatii si recomandări cu privire la cele mai întâlnite 7 tipuri de fraude în mediul online si cum pot fi acestea evitate:

• Frauda ”Mesaj de la sef”: Vizând angajati autorizati să efectueze plati autorul sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul din managerii de top din companie si îi determină să plătească o factură falsă ori să efectueze un transfer din contul firmei.
Fraude cu facturi:
O firmă este contactată de cineva care pretinde că este reprezentantul unui furnizor de bunuri/servicii legitime. Angajatii cu atributii de efectuare de plăti sunt determinati să plătească, pe viitor, facturi false în conturile autorilor.
• Phishing/Smishing/Vishing: autorii te apelează telefonic, îti trimit un mesajțtext (SMS) ori un e-mail, prin care te induc în eroare, pentru a- i divulga datețpersonale, financiare ori de securitate.
• Website-uri bancare contrafăcute: Autorii folosesc mesaje de tip ”phishing”cu link-uri către site-uri bancare false. Odată ce ai accesat link-ul, prin metodediverse, si se colectează ilegal datele personale i/sau bancare. Site-ul contrafăcut vaș arăta precum cel legitim pe care îl imită, cu foarte mici diferente, deseori greu sesizabile.
• Iubire prefăcută: Autorii pretind că sunt îndrăgosti isi doresc o relatie cubpotentiala victimă. Desi debutează pe site-uri de întâlniri, sunt folosite conturi false de e-mail sau pe retele sociale pentru metinerea contactului, câstigarea si exploatarea încrederii.
• Furtul de date personale: Autorii îti colectează nelegitim datele personale de pe re ele de socializare. Datele tale pot fi vândute altor infractori sau folosite pentru at- i accesa conturile bancare, contracta împrumuturi ori derula afaceri ilegale în numele tău.
• Fraude cu investi i si cumpărături online : Autorii î i oferă oportunităti ”speciale” de investitii cu profituri rapide… sau îti prezintă ”oferte-bombă” de ”chilipiruri” în mediul online. Internetul a devenit foarte atractiv pentru infractorii cibernetici. Autorii folosesc metode ingenioase si promisiuni în scopul de a obtine bani sau informatii financiare valoroase de la dumneavoastră. „Scrisorile nigeriene” nu mai sunt de mult timps ingurele tipuri de fraude în mediul online. Tacticile folosite de infractorii informatici sunt din ce în ce mai inovative si greu de detectat. Începând cu însusirea nelegală a calitătii de manager al unei companii, până la punerea în scenă a unor false relatii de dragoste, autorii de astăzi fac tot ce pot să obtină ceea ce vor – banii si/sau datele șdumneavoastră. Asa cum a fost mentionat în Raportul EUROPOL Internet Organised Crime Threat  Assessment (IOCTA) 2018, actiunile de tip social engineering continua să se dezvolte, devenind motorul principal al criminalitătii pe internet, iar phishing-ul este cea mai frecventă formă. Infractorii utilizează tehnicile de social engineering pentrua atinge mai multe scopuri: sa vă obtină datele personale, să vă pirateze conturile, să vă fure identitatea, să initieze plăti ilicite în numele dvs. ori să vă convingă să faceti orice tip de activităti împotriva propriului interes, precum transfer de bani ori divulgare de date. Un singur click în astfel de situatii poate compromite o întreagă organizatie. Puteti citi mai multe despre cum vă puteti proteja pe pagina web dedicatăț ț#CyberScams. Luna Europeană a Securită ii Cibernetice – The European Cyber Security Monthț(ECMS) este o campanie de constientizare a Uniunii Europene care promovează securitatea în mediul online în rândul beneficiarilor persoane fizice si companii, evidetiand câteva măsuri simple pe care fiecare le poate lua pentru a-ti proteja datele personale, financiare si profesionale. “

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *