În vederea prevenirii unor evenimente nedorite în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, polițiștii giurgiuveni au demarat o serie de acțiuni destinate cetățenilor, acțiuni care vizează transmiterea de recomandări pentru prevenirea furturilor din locuințe, autoturisme, buzunare, genți și poșete, a tâlhăriilor, precum și a infracțiunilor cu violență.
Astfel, pentru ca sărbătorile să fie liniștite și fără evenimente neplăcute, Biroul de Analiză si Prevenire a Criminalității recomandă cetățenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie:
La cumpărături:
- manifestați prudență în magazine, supravegheați-vă geanta și nu o plasați în coșul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu ușurință;
- nu luați asupra dumneavoastră sume mari de bani, ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi;
- utilizați cât mai des cardul pentru efectuarea plăților;
- păstrați banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil și nu în sacoșa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor;
- obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genți), lăsate la vedere în mașină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoți;
- nu lăsați niciodată în autoturism actele mașinii, bani sau alte documente importante.
ATENȚIE LA CUMPĂRĂTURILE ÎN MEDIUL ONLINE!
Pentru achiziții sigure, polițiștii vă recomandă:
Verificați întotdeauna magazinul online de la care cumpărați. Nu vă lăsați păcăliți de prețurile reduse față de magazinele concurente, iar dacă v-a fost compromis cardul, blocați-l imediat și cereți înlocuirea lui. Printre cele mai întâlnite fraude online sunt vânzările fictive, adică postarea de anunțuri de vânzare online, iar, ulterior, după convingerea cumpărătorilor să transfere sumele de bani solicitate, bunurile nu mai sunt livrate.
Introduceți adresa site-ului pe care intenționați să efectuați plata și nu dați click pe link-uri primite pe mail. Există riscul ca aceste link-uri să vă direcționeze către site-uri false, care le imită perfect pe cele ale comercianților.
În cazul plății cu cardul, vă rugăm să vă asigurați că transferul informațiilor se realizează în mod securizat. Foarte important este să cunoașteți situația financiară de pe card, atât înainte de a efectua o tranzacție, cât și după. Este posibil ca, uneori, să vă fie încasată mai mult decât suma de pe factura, fără a va da seama de acest lucru.
Atunci când navigați pe internet de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS – pictograma unui lacăt arătând că pagina accesată este securizată.
Este important să dețineți un sistem de operare actualizat și un antivirus, de asemenea actualizat, iar firewall-ul să fie activat.
Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar precum și alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.
Mulți comercianți online vă vor solicita să stocheze informațiile dumneavoastră de plată. Gândiți-vă de două ori înainte să luați o decizie și fiți siguri că ați înțeles riscurile pe care le implică.
În cazul achizițiilor online de la alte persoane, nu trimiteți banii în avans. Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plata ramburs.
Păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru acele bunuri.