În ultima perioadă, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Giurgiu a realizat o serie de acțiuni de control, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, la diverși operatori economici și ca urmare a unor mesaje transmise în mediul online de consumatorii giurgiuveni.
Astfel, la 5 operatori economici din județul Giurgiu, au fost constatate abateri grave de la legislația privind protecția consumatorilor. Aceștia sunt:
COLOSSEUM NUTRITION SRL /Giurgiu – restaurant Pizzetto Grill
-
IRAUL STEFAN SRL /Giurgiu – magazin
-
CAAM ADMIN SRL /Giurgiu -magazin
-
DARISAN PATISER SRL /Giurgiu – patiserie adiacent Sc. Mihai Eminescu (nr.4 )
-
CALYPSO FOOD SRL /Giurgiu – restaurant Buligea
Pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Giurgiu au aplicat următoarele sancțiuni:
-
8 amenzi contravenționale, în valoare totală de 130.000 lei
-
oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare nealimentare neconforme / nesigure în valoare de circa 2.500 lei
-
oprirea temporară de la comercializare a produselor cu abateri de etichetare.
-
oprirea temporară a prestării serviciului pentru 2 operatori economici
-
propunerea de închidere temporară a unității pentru o perioadă de cel mult 6 luni pentru COLOSSEUM NUTRITION SRL, IRAUL STEFAN SRL, CAAM ADMIN SRL.
Neregulile constatate în timpul controalelor, au fost:
-
Utilizarea, la prestarea serviciului de alimentație publică, a unor produse nesigure
-
Comercializarea unor produse alimentare vrac, fără protecție sanitară, a unor produse alimentare fără nici o informație de identificare și caracterizare sau fără informații în limba română
-
Utilizarea vitrinelor de expunere sau depozitare a produselor neigienizate: cu rugină, mucegai, resturi de produse alimentare, scurgeri de lichide, garnituri de etanșare rupte, cu mucegai /mâzgă, insecte moarte
-
Utilizarea unor ustensile deteriorate cu email exfoliat, arse, deformate, a unr cuțite cu nituri etc.
-
Folosirea unor coșuri pentru deșeuri fără capac și pedală
-
Lipsa graficului de înlocuire a uleiului folosit la prăjire
-
Existența, la patiserie a unor pereți cu varul exfoliat și crăpături, a unui cuptor neigienizat, cu rama metalică ruptă, a unui suport pentru tăvi neigienizat,
-
folosirea unor tăvi pentru copt cu resturi de arsuri,
-
Existența unor orificii de aerisire, fără capac de protecție, umplute cu material textil și prezentând insecte vii (muște) pe tavanul din secția de producție.