Cei care până acum alegeau să ardă gunoiul menajer, vegetal sau deșeuri în general, vor fi nevoiți să își schimbe obiceiul. Asta dacă nu doresc să primească o amendă de 10 ori mai mare față de o factură emisă de o firmă de salubritate. Pedepsirea acestei categorii de persoane este prevăzută într-o hotărâre de guvern ce va intra în vigoare din 20 februarie.
Amenzile vor fi aplicate de pompieri. Cei vizați pentru astfel de nereguli sunt în general cei ce locuiesc in mediul rural. Potrivit hotărârii de guvern se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
Autorităţile anunţă amenzi și pentru cei care vor mai arde frunzele în spatele casei. În felul acesta primarii din zonele rurale vor trebui să ducă de acum muncă de convingere cu oamenii. Şi sumele nu sunt deloc mici: între 400 şi 800 de lei pentru persoane fizice şi 20.000 de lei în cazul persoanelor juridice.
În actul normativ a fost luată în calcul și poluarea mediului. Astfel, fumul poate fi extrem de supărător pentru trecători sau pentru vecinii celor care scapă de deșeuri în acest fel. Sancțiunile pot fi cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei.
În ceea ce privește județul Giurgiu în anul 2020, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Giurgiu, Nicoleta Beianu, au fost înregistrate 842 de incendii de miriște și gunoi menajer. Astfel de cazuri au înregistrat o scădere față de 2019 cu 24%. Cauza probabilă a acestora este foc deschis în locuri deschise.