ANPC: Sfaturi pentru cumpărarea mărțișoarelor de 1 Martie. NU mai cumpărați așa ceva!

ANPC sfătuiește cumpărătorii de mărțișoare să fie atenți la ambalaj și să evite achizițiile de la vânzătorii ambulanți.

Se apropie 1 martie, ziua în care se dăruiesc mărțișoare, iar pentru a oferi un marțișor atractiv și plăcut celor dragi, Paul Anghel, director general ANPC, sfătuiește consumatorii să țină cont de câteva recomandări.

Potrivit unui comunicat transmis de Anghel, în această perioadă, mărţişoarele se vând peste tot, de la tarabe până la supermarket-uri, magazine de bijuterii şi târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare zilelor de 1 și 8 martie.

În cazul în care cumpărătorii aleg o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpere numai din magazine autorizate care vând bijuterii.

„Un mărţişor din argint vândut la colţ de stradă şi care costă câțiva lei nu poate fi din argint ! Oferirea drept mărțisor a unei bijuterii din metal prețios, cu sau fără pietre prețioase, a devenit din ce în ce mai obișnuită, astfel că piața metalelor prețioase oferă o gamă foarte largă de produse, de la clasicele modele de mărțișoare la bijuteriile foarte sofisticate”, se arată în comunicat.

Apoi, indiferent de ce mărţişor este ales, acesta trebuie să aibă un ambalaj, respectiv un plic, o cutiuţă, un săculeţ: „Nu cumpărați mărţişoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat. Și ambalajul contează foarte mult. Verificați ca şnurul să nu se desprindă, să nu se deşire şi să fie de calitate. Pentru consumatori, informarea poarta un rol esențial înainte de cumpărarea propriu-zisă”.

„Cel mai important lucru, care trebuie luat în considerare atunci când se cumpără acest tip de produse, este increderea pe care o oferă furnizorul de astfel de bunuri. De exemplu, unul din lucrurile de care trebuie să se țină seama, referitor la încrederea conferită de furnizor, este autorizația eliberată de către ANPC operatorilor economici care desfășoară operațiuni cu metale prețioase, a cărei copie trebuie să fie afișată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului”, se mai arată în comunicat.

Consumatorii sunt sfătuiți să evite cumpararea mărțișoarelor din metale prețioase și/sau pietre prețioase de la vânzătorii ambulanți

Achiziționarea mărțișoarelor/bijuteriilor din metal prețios trebuie să se facă de la operatorii economici autorizați de către ANPC să efectueze operațiuni cu metale prețioase. Consumatorii trebuie să se să se ferească de oferte de vânzări nesolicitate, de vânzătorii ambulanți sau care se află în spații neautorizate pentru comercializarea unor astfel de produse. Direcția Metale Prețioase din cadrul ANPC, dispune de laboratoare de analiză si personal specializat pentru analizarea și expertizarea obiectelor din metale prețioase și pietre pretioase, arată Mediafax.

La achiziționarea mărțișoarelor/bijuteriilor din metal prețios consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele:

– să solicite informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare;

– să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conțină obligatoriu:

– detalii corecte, precise și complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor etc);

– datele de identificare ale operatorului economic de unde se achizitionează produsul;

– să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziționarea produsului;

– să ceară informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service ce pot să apară;

– să verifice politica, respectivului operator economic, de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare.

sursa:www.dcnews.ro

https://www.dcnews.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *