Astăzi, 24 ianuarie, se împlinesc 161 de ani de la Unirea Principatelor Române sau Mica Unire

O importantă filă de din istoria românilor s-a scris în urmă cu 161 de ani, pe 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sau Mica Unire, cum mai este cunoscută.

Unirea Principatelor a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, urmând ca la 24 ianuarie 1859, într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu să propună alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate.

În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere, în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România, pentru ca la 1 decembrie 1918 să se înfăptuiască Marea Unire a Transilvaniei cu România, creându-se, astfel, actualul stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *