Suntem în perioda în care produsele pentru masa de Paște au prioritate pentru giurgiuveni. Se cumpără mult și în grabă și uneori nu se acordă atenția necesară produselor achiziționate, dar nici locurilor de unde sunt procurate.
Pentru a le oferi giurgiuvenilor siguranța aliementară de care au nevoie, inspectorii DSV au demerat controalele în întreg lanțul de producție, depozitare, transport și valorificare, în special alimentelor de origine animală, controale în plină desfășurare.
Așadar, mare atenție de unde cumpărați produsele din carne! Dacă acestea nu provin din magazine sau piețe autorizate, vă puteți trezi cu carne provenită de la animale bolnave sau aflate într-o stare în care tăierea lor nu este permisă de lege.
Deasemenea, mulți vânzători neautorizați folosesc ștampile false pentru marcarea cărnii, care induc în eroare cumpărătorii și pun în pericol sănătatea publică.
Pentru protejarea sănătății, consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele recomandări:
- Să nu cumpere carne de la negustorii ambulanți care comercializează marfa pe marginea drumurilor, a șoselelor sau în locuri neamenajate și neautorizate pentru un astfel de comerț;
- Să nu cumpere carne din piețe sau chiar din măcelării dacă pe carne nu este aplicată lizibil marca de sănătate sau dacă carnea preambalată nu prezintă eticheta de identificare a procesatorului, termenul de valabilitate și mențiunea că a fost controlată sanitar veterinar;
- Pentru a nu crea suspiciuni cumpărătorilor, traficanții care fac substituiri ilegale ale cărnii recurg la disimularea acestei infracțiuni prin tranșarea cărnii în specialități de măcelărie sau prin valorificarea cărnii sub formă tocată, în cazul căreia este foarte dificilă diferențierea provenienței organice;
- Să evite consumul preparatelor din carne comercializate la tonetele volante și grătarele amplasate pe traseele comerciale și turistice aglomerate, întrucât organele sanitar-veterinare nu pot verifica în orice moment compoziția reală a acestor preparate.
Cel mai prudent lucru pentru consumatori este acela de a cumpăra carne și preparate din carne din unități înregistrate sanitar-veterinar pentru un astfel de comerț, aflate permanent sub supraveghere sanitar-veterinară, dar și a altor organisme cu rol de control.