Atenție la suplimentele alimentare folosite în exces!

Suplimentele alimentare trebuie administrate responsabil, pe baza informaţiilor furnizate de specialiştii din domeniul sănătăţii

Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale (RASCI) avertizează că administrarea suplimentelor alimentare în exces sau în lipsa unei informări corecte în prealabil, poate fi dăunătoare sănătăţii.

“Suplimentele alimentare, fie că vorbim despre vitamine şi minerale sau produse pe bază de plante, pot fi utilizate în cantităţi limitate şi pentru perioade de timp bine definite. Acestea se stabilesc în acord cu nevoile individuale ale fiecărui utilizator şi după o discuţie cu medicul sau farmacistul. Este foarte important de ştiut însă, că suplimentele alimentare nu sunt destinate tratării, diagnosticării, ameliorării, prevenirii sau vindecării bolilor. De asemenea, consumul de suplimente nutritive nu trebuie să înlocuiască o alimentaţie echilibrată, ci să fie o completare a unui stil de viaţă sănătos”, declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Pe fondul promovării în spaţiul public a unor informaţii incomplete, suprapuse unui context general de îngrijorare pe fondul pandemiei, au fost raportate situaţii de creştere a cererii pentru anumite tipuri de suplimente alimentare, cu precădere vitamine şi minerale.

“În efortul nostru constant de informare şi de educare a consumatorilor şi pacienţilor cu privire la utilizarea corectă a produselor din categoriile pe care le reprezentăm, vrem să atragem atenţia că este foarte important ca utilizatorii să ştie că suplimentele alimentare pot deveni toxice dacă sunt luate în cantităţi prea mari, mai ales în cazul vitaminelor liposolubile (A, D, E şi K). Acestea se pot depune sub formă de rezerve în organism şi nu se elimină renal, cum o fac cele hidrosolubile. În plus, administrarea în exces a anumitor vitamine sau minerale poate duce la absorbţia deficitara a altora, creând astfel un dezechilibru nutriţional,” adaugă Diana Mereu.

Un control medical de rutină, comunicarea cu medicul de familie şi un set de analize generale sunt metodele prin care se poate identifica dacă o persoană are nevoie de suplimente alimentare. Suplimentele alimentare pot fi dăunătoare atunci când sunt administrate necorespunzător. Acest lucru poate însemna doze prea mari, perioade extinse de timp sau administrarea atunci când ele nu sunt necesare.

Un alt aspect important de care utilizatorii ar trebui să ţină cont este riscul ca aceste produse să determine diferite interacţiuni cu medicamente, alte suplimente alimentare sau chiar alimente. Astfel de interacţiuni pot încetini efectul produselor administrate, îl pot anula sau pot genera reacţii adverse. Fie că este vorba despre un tratament medicamentos prescris de medic, sau de medicamente fără reţetă pe care le luăm din farmacie pentru diverse afecţiuni minore sau chiar suplimente alimentare, un lucru la care trebuie să fim foarte atenţi este posibilitatea acestora să interacţioneze”, concluzionează Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *