web analytics
Giurgiu-Tribune

Atenționare privind sacrificarea porcilor

Având în vedere că în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă se sacrifică în mod tradiţional porci în gospodăriile populaţiei, în vederea prevenirii unor posibile infestări cu parazitul Trichinella spiralis la om, DSVSA Giurgiu recomandă proprietarilor de porcine să solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificaţi în gospodărie pentru consum propriu şi recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc numai din unităţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar.

Porcii trebuie să fie identificaţi şi înregistraţi în baza naţională de date. Obligatoriu, se va anunţa medicul veterinar de liberă practică împuternicit căruia i se va preda crotalia auriculară, în vederea întocmirii Formularului de declarare eveniment (sacrificare consum propriu)

Examenul trichineloscopic se va efectua la sediul Circumscripţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu (Piaţa Centrală Giurgiu) şi la sediul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu (Giurgiu, Şoseaua Bucureşti, nr. 72) Programul de lucru în cadrul CSVSA Giurgiu va fi zilnic între orele 8:30 – 17:00, inclusiv sâmbăta şi duminica.

Programul de lucru în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu va fi zilnic de luni până vineri între orele 08:30 – 15:30, iar sâmbăta şi duminica între orele 08:30 – 17:00.

Examenul trichineloscopic se va efectua şi la sediile Circumscripţiilor Sanitare Veterinare de Asistenţă din judeţul Giurgiu. Pentru realizarea examenului trichineloscopic proprietarul porcinelor sacrificate în gospodărie se va prezenta la centrul pentru efectuarea examenului trichineloscopic cu cartea/buletinul de identitate, crotalia auriculară a animalului sacrificat şi următoarele probe:

– pilierii diafragmatici – 2 formaţiuni musculare fusiforme, în forma literei V, care se găsesc între ficat şi pulmon;

În situaţia în care proba de pilieri diafragmatici este insuficientă, acesta se va completa cu următoarele formaţiuni musculare:

– diafragma-porţiunea musculo-tendinoasă care separă cavitate abdominală de cavitatea toracică şi care, de regulă, rămâne prinsă pe faţa internă a coastelor;

– musculatura intercostală – două coaste nedesfăcute în lungime de circa 10 cm;

– baza limbii

Se va solicita prezenţa medicului veterinar de liberă practică împuternicit în cazul în care proprietarul de animale constată:

– înainte de sacrificare, apariţia unor modificări a stării de sănătate a animalului (inapetenţă, febră, pielea se înroşeşte şi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, vomă sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă)

– după sacrificarea animalului, existenţa unor modificări ale organelor interne şi anume:

splina mult mărită de culoare roşie sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavităţi.

Este interzisă mişcarea porcilor vii în zonele de protecţie şi supraveghere din jurul focarelor (la data de 07.12.2020 sunt active 3 focare de P.P.A. în exploataţii nonprofesionale – Slobozia, Uzunu şi Bolintin Deal)

Cumpărarea de carne de porc şi produse din carne de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar.

Orice încălcare a legislaţiei sanitare veterinare se va sancţiona contravenţional, porcii vor fi confiscaţi şi ucişi, fără acordare de despăgubiri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *