Ați pus grâu? Azi e Sfântul Andrei!

Andrei, Andreea, Andra, Andrieș, Andreas și multe alte derivate..mai precis 1 milion de români care poartă  aceste nume sunt sărbătoriții zilei de azi, de Sf. Andrei.

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit de ortodocși, în fiecare an, pe 30 noiembrie și este ocrotitorul spiritual al României.

Andrei s-a născut la Betsaida, un mic orășel de pe malul lacului Ghenizaret. Fiu al lui Iona, care se trăgea din Galileea și frate al lui Petru, printre primii ucenici ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Tradiții și superstiții

  • Azi, gospodinele nu trebuie să muncească prin casă
  • Nu se matură toată ziua, nu se da gunoiul afară, nu se rănesc grajdurile, nu se piaptănă, nu se fac zgârieturi, nu se face pomană şi nu se da nimic cu împrumut
  • La miezul nopţii de Sf. Andrei se deschid cerurile.

De Sf. Andrei se pune grâu la încolțit

Tradiția punerii grâului la încolțit cu ocazia Sfântului Andrei este un obicei rădăcinat în cultura românească, fiind considerat un ritual sacru pentru atragerea norocului și prosperității în casele oamenilor.

Se pun boabele de grâu la înmuiat în apă în seara zilei de 29 noiembrie, în noaptea Sfântului Andrei. A doua zi, pe 30 noiembrie, boabele de grâu sunt plasate pe un șervet umed sau în pământ, într-un recipient sau pe o farfurie.

Acestea sunt lăsate să germineze și să crească până în ajunul Crăciunului, când vârful verde al grâului încolțit este utilizat pentru a decora masa de sărbători.

La mulți ani, tuturor sărbătoriților zilei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *