Autoritățile giurgiuvene, la aceeași masă pentru limitarea incendiilor de pe terenurile arabile

Peste 290 de incendii de miriști, vegetație uscată şi resturi menajere au avut loc, în județul Giurgiu, în perioada ianuarie – iunie 2022.

Cele mai multe dintre acestea au fost provocate de focul deschis în spații deschise și de fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.

Pentru gestionarea fenomenului de incendiere a terenurilor arabile și a pajiștilor permanente, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Giurgiu (ISU), ai Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) şi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Giurgiu (GNM) au organizat astăzi o întâlnire ce a avut ca scop informarea reciprocă și stabilirea unor acțiuni pentru perioada următoare.

Întâlnirea face parte din cadrul unui protocol elaborat la nivel național, pentru limitarea / stoparea incendiilor de pe terenurile arabile, ce pot avea consecințe grave: rănirea sau decesul unor persoane, pagube materiale, propagarea la fondul forestier, afectarea mediului înconjurător etc. La activitate au participat şi reprezentanți ai Direcţiei Silvice Giurgiu.

Cu acest prilej, au fost punctate următoarele aspecte:

– colaborarea dintre ISU – APIA – GNM are în vedere prevenirea producerii unor situaţii de urgenţă în urma incendierii terenurilor arabile sau a pajiştilor permanente, precum şi adoparea unor măsuri de sancţionare a persoanelor fizice sau juridice care produc astfel de incendii;

– după fiecare incendiu de vegetaţie uscată de pe terenurile arabile, ISU va înainta APIA coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă;

– de asemenea, prin GNM – Comisariatul Judeţean Giurgiu se va avea în vedere ca
miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă să nu fie incendiate fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență;

– colaborarea dintre ISU – Direcţia Silvică va avea ca scop prevenirea propagării incendiilor de pe terenurile agricole la fondul forestier. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *