Azi e despre ELE: La fiecare 30 de secunde, o româncă e bătută

25 noiembrie este data la care, în toată lumea se marchează “Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor”. Din păcate, în România toate statisticile indică un număr uriaș de femei care cad pradă violenței, o problemă socială gravă pentru care nu s-a găsit, până acum, o rezolvare. Astfel, la fiecare 30 de secunde, o româncă e ţinta violenţei domestice, ceea ce înseamnă că o româncă din 10 este victima violenței.

Deși 8,5% din români consideră că violența domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% din aceștia doar la oamenii needucați, în momentul de față, o femeie din zece este afectată de violența domestică în fiecare an, iar acest abuz nu are legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau trecutul socio-economic.

Mai grav este că mai mult de jumătate din români, aproape 60%, tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate. Din păcate, un număr îngrijorător de femei abuzate nu depun plângere împotriva agresorului, iar teama și procesul greoi prin care se obține un ordin de protecție sunt doar două motive în acest sens.

Polițistii au emis în primele șapte luni ale anului 4.856 de ordine de protecție provizorii, conform Legii pentru prevenirea și combaterea violentei domestice, vizâd 5.040 de persoane, autori ai unor fapte violente, majoritatea bărbați. Printre acestea se numara însă și 11 minori – 9 baieți si 2 fete. Din aceste ordine, 2.293 au fost confirmate de procurori. În ceea ce privește victimele, numărul acestora este de 5.431, majoritatea femei,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *