Autoritatile sanitar-veterinare din Giurgiu au decis sa sacrifice preventiv porcii din localitatile in care exista mai multe focare de Pesta Porcina Africana.
Intr-una din aceste localitati, un proprietar de porci s-a ales cu dosar penal dupa ce, la doua saptamani dupa o asemenea actiune, s-a descoperit ca cetateanul nu a declarat ca are porci in gospodarie .
In județul Giurgiu, au fost confirmate, sâmbătă, încă două focare de Pestă Porcină Africană, în comuna Comana unde există în total cinci focare de pestă porcină africană.
Astazi, autoritățile sanitar-veterinare vor trece la uciderea preventivă a porcilor din gospodăriiole din cele două localități.
În județul Giurgiu, au fost confirmate, sâmbătă, încă două focare de pestă porcină africană, în comuna Comana consemnandu -se în total cinci focare de pestă porcină africană. Dintre acesta , trei sunt în satul Budeni și două în Comana.
Comitetul Județean de Combatere a Bolilor a decis ca astazi sa fie sacrificati preventiv porcii din aceste localitati. Potrivit ultimei recenzii, sunt mai bine de 250 de capete recenzate la Budeni si peste 180 la Comana.
Dosar penal pentru un cetatean care nu a declarat ca are porci . Si in comuna Mihai Bravu unde exista noua focare de Pesta Porcia Africana, s-a procedat la sacrificarea preventiva a porcilor, insa nu a decurs totul tocmai in regula . După două săptămâni de la aplicarea acestei masuri, un cetățean a anunțat autoritățile sanitar-veterinare că are un porc bolnav .
In gospodaria acestuia au fost gasiti 11 porci, iar proprietarul s-a ales cu dosar penal pentru mărturie mincinoasă.
In plus, cetateanul nu va primi nici despăgubiri de la stat.
Ascunderea porcilor pune în pericol măsurile luate de autorități împotriva Pestei Porcine Africane. Directorul Directiei Sanitar- Veterinare Giurgiu, Liviu Florescu indeamna cetatenii sa colaboreze cu autoritatile in lupta cu PPA. Acesta mai spune ca despagubirile care s-au facut pana acum, sunt mai mult decat multumitoare si atrage atentia asupra faptului ca prin ascunderea animalelor se pun în pericol măsurile luate de autorități împotriva Pestei Porcine Africane.
De mentionat este faptul ca un focar ramane activ atata timp cat nu se repopuleaza zona afectata cu porci santinela care sa fie testati dupa 30 de zile, iar in urma testelor sa nu se confirmae virusul .
In județul Giurgiu evoluează 21 de focare de PPA dintre care noua sunt in comuna Mihai Bravu .
Camelia Sachetti