Beneficii pentru pensionarii militari

Instituțiile publice din sistemul național de apărare au lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern ce propune includerea pensionarilor militari în categoria persoanelor ce pot beneficia de bilete de tratament balnear și de recupare.

Documentul propune reglementări vizând stabilirea numărului de bilete de tratament balnear şi de recuperare ce se acordă în sistemul pensiilor militare de stat, durata tratamentului balnear şi de recuperare, condiţiile şi modul de acordare, modalitatea de atribuire a biletelor către beneficiari, precum şi modalitatea de decontare a acestora.

Astfel, se propune ca 5% din numărul pensionarilor aflaţi în plată la fiecare casă de pensii sectorială la data de 1 august a anului precedent să fie alocat pensionarilor militari.

În ceea ce privește durata unui asemenea bilet de tratament și de recuperare, se sugerează 14 zile, la un tarif maxim egal cu până la 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat din anul în care se acordă biletele, ce pot fi folosite atât în staţiunile turistice de interes naţional şi local, cât și în staţiunile balneare şi balneoclimatice din ţară.

Pe lista unităților unde pot fi urmate tratamente ar urma să fie inclus şi Sanatoriul de balneofizioterapie şi recuperare medicală „Dr. Dimitrie Cantemir” Bălţăteşti, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.

Potrivit proiectului, de aceste bilete ar urma să beneficieze cu precădere pensionarii militari cu pensie de invaliditate, pentru limită de vârstă, pensionat anticipat sau cu pensie anticipată parţială.

Proiectul iniţiat de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi de Serviciul Român de Informaţii a fost transmis către Consiliul Economic şi Social pentru avizare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *