Buletinele românilor s-ar putea schimba

By Teodora Nicolau

Românii ar putea avea un nou tip de carte de identitate, în format electronic, care va conține, printre altele, un certificat digital pentru semnătură electronică și datele biometrice ale titularului, adică imaginea facială și impresiunile papilare a două degete.

Propunerea a fost lansată marți, 14 ianuarie, de reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și se află, momentan, în dezbatere publică.

Potrivit MAI, scopul noilor cărți de identitate este acela de „a asigura cetățenilor români exercitarea dreptului la liberă circulație pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în codiții similare celorlalți cetățeni UE”.

Dacă va fi aprobat, proiectul ar urma să fie implementat începând din luna august a anului 2021.

Noul act de identitate va permite cetățenilor români, chiar dacă nu se află pe teritoriul României, să interacționeze online cu autoritățile administrației publice și să solicite prestarea de servicii publice, fără a mai fi necesară prezența fizică la ghișeu.

De asemenea, actul de identitate electronic va putea fi utilizat și drept card de sănătate.

Tot ca element de noutate, cartea de identitate electronică se va elibera, obligatoriu, persoanelor cu vârsta de 12 ani și, dacă este cazul, și celor sub această vârstă, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali.

În ceea ce-i privește pe cetățenii români cu domiciliul în străinătate, aceștia vor putea obține actul de identitate electronic fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România.

Nu în ultimul rând, în cazul în care există persoane care nu doresc, din diferite motive, o carte electronică de identitate, va exista și opțiunea de a solicita eliberarea unei cărți de identitate simple, fără date electronice, dar care va prezenta un grad ridicat de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *