But bărșia Rromale !

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită de comunitatea internaţională, anual, la 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea.Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990.Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe “chakra”, Imnul internaţional al romilor, “Gelem, gelem”, şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite – şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei.

De atunci și până acum liderii alianțelor rromilor din toată lumea se luptă pentru drepturile și libertățile cetățenilor lor. Rromii sunt recunoscuți datorită tradițiilor moșnite și păstrate chiar și în zilele noastre. Diferitele probleme cu care se confruntă duc la îngreunarea situației sociale ale acestora. Potrivit liderului Alianței pentru Unitatea Rromilor din Giurgiu, Marius Totila principalele probleme cu care se confruntă rromii giurgiuveni sunt: lipsa locurilor de muncă, lipsa utilităților în gospodării, neîntocmirea actelor de identitate la vârsta de 14 ani și nu numai precum și lipsa actelor de proprietate pe locuințele deținute, cele mai multe dintre acestea fiind cumpărate cu chitanță de mână ca pe vremuri.

Deși fiecare unitate de învățământ pune la dispoziția cetățenilor rromi locuri vacante , numărul celor care urmează totuși câteva clase de învățământ crește de la o zi la alta. Marius Totila spune că:  ” Căsătoriile timpurii fac parte din cutumele noastre, de aici și numărul scăzut de copii care merg la școală. Din luna Mai, Alianța pentru Unitatea Rromilor din Giurgiu, va derula programul numit ”A doua Șansă” destinat tuturor copiilor rromi care s-au lăsat de școală. Programul se adresează și persoanelor în vârstă care doresc să învețe să citească și să scrie. ”

În ceea ce privește municipiul Giurgiu , conform ultimelor statistici din 2016 ale Primăriei orașului sunt înregistrate 8450 de persoane de etnie rromă. La nivel de județ din statisticile ale AUR Giurgiu sunt înscriși peste 19.000 de persoane.

În cinstea zilei Internaționale a Rromilor de pretutindeni în această seară începând cu ora 18,00 la Giurgiu Tribune în cadrul emisiunii Interferențe , colegul nostru Marius Totila vă așteaptă cu o ediție specială plină de muzică, tradiție și voie bună pentru marcarea celei mai importante zile din comunitatea rromilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *