Ca la 20 de ani, fară griji și fără bani, fără studii terminate și fără locuri de muncă

Aceasta este situația alarmantă a tinerilor NEETs * în județul Giurgiu. Interesul tinerilor giurgiuveni pentru educație și pentru a se încadra în muncă este din ce în ce mai scăzut. La aceasta concluzie au ajuns reprezenantii IȘJ Giurgiu, cât și cei ai AJOFM, reuniți cadrul ședinței de lucru periodice a Comisiei de Dialog Social, desfășurată la Prefectura Gurgiu, la sfârșitul lunii octombrie.

Potrivit reprezentanților AJOFM Giurgiu, în perioada ianuarie 2023 – septembrie 2023, în evidența instituției au intrateste 1.120 de persoane din categoria NEETs.

Pentru a îmbunătăți situația tinerilor NEETs și a facilita tranziția acestora către piața muncii, la nivel regional se acționează pe 3 paliere: educație, formare și ocupare (inclusiv antreprenoriat).Până la sfârșitul lunii septembrie erau înregistrațpeste 700 de astfel de tineri.

În prezent există măsuri de stimulare a angajatorilor care încadrează în muncă această categorie de persoane, iar tinerii NEETs pot beneficia de diverse facilități (primă de activare, primă de relocare, prime de mobilitate), în cazul în care se încadrează în muncă în perioada în care sunt înregistrați în evidența AJOFM Giurgiu.

Măsurile de îmbunătățire a situației tinerilor NEETs sunt finanțate atât din bugetul de stat, prin intermediul Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă, cât și din fondurile europene, prin intermediul beneficiarilor proiectelor care se adresează tinerilor NEETs.

*Termenul NEET se folosește pentru a descrie categoria de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *