Caravanele de screening a Tuberculozei au ajuns în județul Giurgiu

Caravanele de screening a Tuberculozei au plecat in trei directii prin tara. Giurgiu, Iași și București.

Este vorba despre un proiect derulat pe o perioada de 5 ani, care debutat la finalul lui 2019, al carui scop este  depistarea focarelor de tuberculoza direct in zonele cu incidenta mare.

Până în prezent sunt aproximatimativ 7 mii de beneficiari ai acestei acțiuni de amploare.

La Giurgiu, gasiti saptamana caravana este în județ la Sabarei si la Floresti-Stoenesti , acolo unde va exista o colaborare cu medicii de familie, asistentii medicali comunitari și cu sprijinul Romanian Angel Appeal, partener al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta în acest proiect.

Campania este coordonată de Jurnalista Paula Rusu  care a trecut printr-o adevărată dramă, un episod care a determinat-o să facă tot ce îi stă în putință pentru a-i ajuta și pe alții. În urmă cu câțiva ani a primit vestea că are tuberculoză, o boală care i-a dat mult de furcă, mai ales că nu a fost diagnosticată de la început.

“Medicii m-au căutat de astm, de laringită, de bronșită. Am avut tratamente pentru ele. La un moment dat, m-au căutat și de cancer pulmonar. S-au căutat de toate, mai puțin tuberculoză, pentru că și medicii sunt tributari acelorași legende urbane: tuberculoza, boala sărăciei. Nu-i adevărat. Microbul nu ne cere buletinul niciunuia, nu ne întreabă ce conturi bancare avem. Este o boală tratabilă, cea mai tratabilă dintre bolile infecțioase, cu condiția să urmezi tratamentul, altfel este ucigașă. Este cel mai mare ucigaș la nivel mondial dintre bolile infecțioase. Nu mi-am dat seama, nu și-au dat seama nici medicii. Nu m-am gândit, pentru că aveam aceeași convingere, pe care să nu o credeți: tuberculoza nu e eradicată în România, nu e eradicată în lume’’ , a declarat Paula Rusu la acea vreme.

Începând cu luna ianuarie 2021, 16 comune din județul Giurgiu vor beneficia de serviciile caravanei de depistare activă a tuberculozei,: Ogrezeni, Florești-Stoenești, Vânătorii Mici, Adunații-Copăceni, Prundu, Buturugeni, Gostinari, Roata de Jos, Mihai Bravu, Călugăreni, Daia, Săbăreni, Bucșani, Singureni, Ulmi, Grădinari.

 

Camelia SACHETTI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *