Care este prețul corect ca să ai mormintele aranjate și curate ?!
Dacă nu aveți la dispoziția familiei un cavou pentru cei trecuți în neființă, este bine de știut și totodată de spus că 70 de lei costă refacerea unui mormânt în cimitirele din Giurgiu. Prețul nu este afișat nicăieri, nimeni nu taie chitanță și nu există garanția că mormintele rămân așa o anumită perioadă de timp.
Cei/ cele care ‘SE OCUPĂ’, persoane foarte căutate.
Cum se încălzește afară, giurgiuvenii caută pe cineva care cunoaște pe altcineva care să le refacă mormintele. Dacă ești mai nepriceput la negocieri și te mai și grăbești să ai gata-aranjate mormintele de Paște, poți ajunge să plătești chiar 100 lei / mormâmt .
În scurt timp, conform circuitului pământului în cimitirele din Giurgiu , apar grămezile de pământ în forma dreptunghiulară așezate cuminți peste părinții, frații, bunicii, ori chiar copiii celor care suspină după ființele dragi. Slabă consolare, dar, cum timpul prețios din viețile noastre, lipsa ‘logisticii’ sau a pământului necesar unor asemenea lucrări, ne pun la încercare când vine vorba de refăcut morminte,iar cei/ cele care ‘SE OCUPĂ’ devin persoane foarte căutate.
Cine face și desface, toată vara are ce face
Dacă mormintele rezistă fără buruieni o perioadă mai lungă decât au negociatorii nevoie de bani între sărbători , poți găsi mormintele sfărâmate. Căuțați deci dvs. repede în telefon pe tanti sau pe nenea care ‘se ocupă’ !
Dacă aveți grilaj, verificați din când în când dacă este întreg, iar dacă lângă mormintul familiei a aparut recent un nou ‘vecin’, e foarte posibil ca , în jur, celelalte morminte să aibă de suferit avarii.
Nu, ACESTA NU ESTE UN PAMFLET, este realitatea
Și tot realitate este faptul că fiecare în parte trebuie să păstrăm curățenia în cimitire, fie că trebuie să depozităm la gunoi o coroană ofilită, sau să aruncăm la coș ambalajul de la împărțeala primită în tranzit prin cimitir.
La începutul acestei săptămâni a fost demarată si o acțiune de salubrizare în cimitirele din municipiul Giurgiu.
Până în prezent au fost colectate 44 de remorci de deșeuri.
Activitatea de salubrizare va fi desfășurată inclusiv sâmbăta, 1 mai.
Știm că există și obiceiul acela cu vizita la rudele decedate în a dou-a zi de Paște . Să aprindem o candelă , să gasim pe lângă liniștea și pacea sufletească gândul cel bun, suflete curate, și de ce nu cărări cu amintiri în cimitire curate.
Camelia SACHETTI