Giurgiu-Tribune

CE-AR MAI FI DE SPUS: Se mişcă politica giurgiuveană! Noi cu cine votăm?

Aşa- zisa lovitură de teatru legată de trecerea lui Marian Măroiu de la liberali la pesedişti a adus limpezirea căii liberalilor, rămaşi acum cu un candidat ce nu mai poate fi contestat: Adrian Anghelescu. Pirueta lui Măroiu, încadrată într-un traseism cu care ne-am obişnuit atât de mult la nivelul politicii generale încât nu prea ne mai miră, i-a scutit pe liberalii debusolaţi să mai ascundă gunoiul pe sub preşuri. Dar, le-a şi complicat misia cu privire la cucerirea Primărie, scindarea din partid lucrând în favoarea lui Nicolae Barbu.

La prima vedere s-ar zice că actualul primar a stârnit piesele dominoului, prin apropierea de Pro România, dar pentru cei apropiaţi politicii acest lucru era previzibil. Nicolae Barbu a hotărât să se angajeze la încă un mandat, principalul motiv la vedere fiind continuarea unor proiecte aflate în derulare, care ar definitiva şi ar face mai vizibilă suita de preocupări edilitare din cele două mandate. Nesusţinut de PSD, a ales o variantă, dar susţinerea unui partid mic nu este îndeajuns pentru a se menţine la primărie. Nicolae Barbu se bazează şi pe electoratul pe care speră să îl atragă după sine în această mişcare politică, riscantă dar asumată.

Revenind la liberali, timidul consilier local Adrian Anghelescu are o misiune grea, insistenţa sa la candidatură facându-l responsabil pentru această nouă scindare din partid. Mişcarea lui Măroiu ar putea atrage antipatia giurgiuvenilor şi un vot negativ, dar lui Anghelescu nu i-ar fi îndeajuns beneficiile unei asemenea tendinţe. Liberalii pot schimba jocul dacă Adrian Anghelescu ar face tandem cu un candidat puternic la Consiliul Judeţan, singurul credibil fiind Dumitru Beianu, care ar aduce mii de voturi în municipiu.

Una peste alta, mişcarea lui Măroiu mai limpezeşte şi drumul ALDE, pentru care Alexandru Vladu s-a angajat în competiţie încercând să susţină partidul pe eşicherul politic, cu speranţa într-o alianţă. După alegeri, este posibil ca ALDE să dispară după ultimele negocieri la constituirea Consiliului local, dacă va avea ce negocia.

Mă opresc aici cu lista şi părerile despre candidaţi, cu rezerva că nu toate formaţiunile politice şi-au desemnat competitorii. Dar, politica merge înainte, sperăm că în favoarea municipiului şi a giurgiuvenilor. Revenim.

Gelu BREBENEL

Istoricul primarilor din Giurgiu- 1960- 2020

1960 – 1963

Anghel Ştefănescu

1964 – 1968

Ion Pârvuică

1969 – 1971

Vasile Tronaru

1971 – 1985

Stoian Stoian

1985 – 1989

Dumitru Popescu

1990

Cristian Marciu

1990 – 1992

Nicolae Mărculescu

1992 – 1996

Remus Tunaru

1996– 2012

Lucian Iliescu

2012– 2020

Nicolae Barbu

Visits: 38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *