Cei ce abandonează și cei ce hrănesc animalele fără a le adopta, responsabilii direcți ai cazurilor de agresivitate

Haitele de câini care au umplut cartierele orașului reprezintă un adevărat pericol pentru giurgiuveni . Administrația locală a făcut eforturi fără precedent, în cursul anului trecut, pentru ca problema câinilor fără stăpân să fie tratată și supusă atenției publice cu responsabilitate și implicare.
Prin eforturi conjugate și parteneriate s-au derulat câteva campanii de sterilizare, însă iresponsabilitatea unora zădarnicește orice efort .
Numărul mare de abandonuri precum și cei cu mila nedusă pana la capăt a celor care hrănesc câinii maidanezi fără să-i și adopte sunt principalele cauze ale formării acestor haite.
Cei ce abandonează și cei ce hrănesc animalele fără a le adopta, aciuind haite de cartier, sunt responsabilii direcți ai cazurilor  de agresivitate .
Lupta cu acest fenomen al haitelor continuă. Doar într-o zi, respectiv astăzi au fost capturați 12 câini, din Parcul Alei, cartier CFR și străzile adiacente Petre Ghelmez.
În 2023, Primăria Giurgiu a inițiat o amplă campanie de informare, la radio, TV, în presa scrisă și social media, dar mai ales din poartă în poartă, împărțind pliante în cartiere cu privire la obligativitatea posesorilor de animale de a le steriliza și microcipa. După ce au fost anunțate din timp, din septembrie s-a procedat la controale, cu sprijinul instituțiilor autorizate de lege să verifice și să aplice sancțiuni, respectiv DSVSA și Poliția Animalelor, cu prioritate pe străzile unde s-au organizat anterior campanii de sterilizare gratuită și informare, în teren fiind prezente echipe mixte din cadrul DSVSA, IPJ (Birourile de Ordine Publica și Protecția Animalelor), IJJ, Politia Locala, Consiliul Județean și Primăria Giurgiu. În cazurile de nesterilizare descoperite au fost aplicate sancțiuni contravenționale și au fost continuate discuțiile benefice cu cetățenii, pentru a le explica beneficiile sterilizării.
Tot anul trecut au fost organizate două ample campanii de sterilizare pentru câini și pisici, gratuite pentru cetățeni, în care au fost sterilizate sute de animale, 180 în cele două zile și 349 în cele cinci zile din decembrie. Sponsorul acestor acțiuni a fost Fundația pentru bunăstarea animalelor Susy Utzinger, iar sterilizările au fost efectuate de medici de la cabinetele veterinare Green Vetcare și Paumi Vet.
Dincolo de activitățile de conștientizare, informare, sterilizare gratuită și chiar control și sancțiuni, serviciul care gestionează câinii fără stăpân a avut în cursul anului trecut acțiuni masive de capturare și încurajare a adopțiilor.
Echipajul GSL a ridicat 300 câini fără stăpân din diverse cartiere. În cursul anului trecut, la adăpostul pentru câini au fost efectuate 1.139 consultații, 1.564 de câini au fost deparazitați, 249 de câini au fost sterilizați, 220 microcipați. Au fost efectuate 753 vaccinări antirabice și 2.630 tratamente specifice.
În ceea ce privește adopțiile, numărul a fost mai mare, de respectiv 272 câini, urmând ca și anul acesta să fie încurajate adopțiile și să se caute soluții în acest sens.
Pentru îmbunătățirea condițiilor din adăpost, în 2023 au fost reparate boxele reparații și s-au achiziționat dotările necesare pentru îngrijirea câinilor.
În adăpost au fost cazați, în medie, pe lună, 650 câini, în cuşti individuale/comune, respectând normele de igienă zilnică, hrană, consultaţii medicale și tratamente specifice.
Pentru anul 2024, municipalitatea are în vedere continuarea activităților de conștientizare, a organizării acțiunilor în teren, de control și conștientizare și face apel către celelalte UAT-uri limitrofe să găsească soluții pentru această problemă. În plus, cetățenii care sesizează cazuri de abandon a câinilor, la marginea orașului, pe domeniul public, sunt rugați să anunțe prin 112 și de asemenea, cei care dețin animale, să le sterilizeze și microcipeze conform legii pentru a stopa înmulțirea necontrolată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *