Se apropie Moșii de vară, sărbătoare mare la români, când se împart străchini cu orez cu lapte, linguri de lemn și cireșe. Vasele din ceramică românească erau la mare căutare odată, acum mulți ani, când se spunea că atât mancarea cât și vinul au un gust deosebit dacă sunt consumate din vase tradiționale românești. Piața a evoluat și ea , iar gusturile s-au schimbat și ele, dovadă miile de modele de castroane, căni, și farfurii, din China, vândute de comercianți.
Și totuși, în invazia de produse chinezești, încă își mai face loc pe piața din Giurgiu, Marin Murgășanu, producător de vase din ceramică, originar din Balș, Olt.
Vine de 27 de ani la Giurgiu pentru a-și vinde produsele, doarme afară, lângă vasele sale și speră ca tradiția să nu dispară, chiar dacă există concurență sub ochii săi.
”Eu produc vasele în cursul anului, eu le confecționez, soția le decorează și mă ajută și cea bătrână. Din păcate avem concurență mare de la comercianții care aduc alt gen de vase. Mă doare sufletul că tineretul nu se mai preocupă cu așa ceva, cu toate că este o ceramică autentică, pe cale de dispariție. După Revoluție eram 90 de familii, producătoare de ceramică, la noi în comună, la Balș, dar actualmente suntem numai 3, iar sub vârsta mea, de 60 de ani, nu mai există nimeni.” – Marin Murgășanu
Giurgiuvenii care încă mai țin la tradiție și împart orez cu lapte în vase de ceramică și cu o lingură de lemn spun că produsele lui nea Marin sunt de excepție. Sunt rezistente, bine lucrate, iar utilitatea lor s-a dovedit în timp.
În loc să beneficieze de un spațiu generos, dedicat producătorilor români de produse tradiționale, Marin Murgășanu își așteaptă clienții înghesuit pe o bucățică de trotuar, fără acoperiș deasupra capului, spre deosebire de ceilalți comercianți care, pe lângă că dețin spații la interior, și-au intins marfa mult, pe domeniul public.