Cine n-a fost la ”Bâlci”, să ridice mâna!

De vreo 200 de ani, la Giurgiu, există tradiția Bâlciuliu de Sfânta Mărie. Bunicii povestesc cu nostalgie ”cum era pe vremea nostră” și de atunci, generații întregi de giurgiuveni au fost nelipsite de la evenimentul care te mai scotea din monotonie. Da, Giurgiu este un oraș trist, au spus-o și alții. Pentru copii și tineri nu există nimic atractiv. Nu e cinema, nu sunt plaje, nu e Mall (încă), nici patinoar, nici…nimic.

Avem ”bâlci”, iar anul trecut, când pandemia a dat închisea, facebook-ul era plin de nostalgici care îi blamau pe Gates, Fauci și alții ca ei, pentru că au privat omenirea giurgiuveană de unul din puținele evenimente care scoate din amorțeală un puhoi de lume.

Acum, anul ăsta, ”bălciul” de la Giurgiu se reinventează, adică se mută din praful și mizeria de la Obor, la oraș. Și atunci se comenta, și nu puțin. Ba că e soare, ba că e departe, ba că e chicios, ba că…multe, dar se duceau cu miile. Așa și acum. Că de ce s-a mutat, că de unde bani, că nu e bine, că nu trebuie. E, uite că se poate și uite că trebuie! Pot să și pun pariu că toți cei care dau acum cu piatra, vor fi acolo, moț, la o bârfă mică, după care, cu burta plină de mici și bere, vor găsi alte și alte motive să spună ”nu mi-a plăcut”.

Nu cred că e om în Giurgiu care să nu fi mers la bâlci, măcar o dată, chiar și de curiozitate, așa că cine n-a fost la bâlci, să ridice mâna.

Ca o concluzie, între 12 și 15 august, acolo la ”Steaua Dunării” unde se va ține bâlciul, vor fi mii de oameni. Chiar și așa sărac cum este, Giurgiu știe să se distreze. N-om avea noi Aqua Park sau Disneyland, dar avem, o dată de pe an, până nu vine tulpina lu pește, Bâlciu de Sânta Marie.

Nicoleta Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *