Părerile legate de construirea noului campus pentru învățământul dual în Giurgiu sunt împărțite. Recent, Consiliul Județean Giurgiu a pus la dispoiția giurguvenilor o aplicație mobilă de consultare publică – eParticipare (Google Play sau IOS.) – , pentru deciziile de interes județean.
Până pe 10 noiembrie 2023 este deschisă această modalitate de exprimare a părerii pro sau contra campus. Deci, mai este timp pentru câteva întrebări suplimentare și pertinente în plus, pe lângă argumentele de susținere a acestui proiect, aduse de autoritățile de competență.
Se va construi sau nu un campus pentru învățământul dual la Giurgiu?
Întrebarea este aproape retorică pentru giurgiuvenii din municipiu și județ.
Valoare financiară totală acordată acestui proiect este de peste 152.000.000 lei, din care mai bine de 123.000.000, eligibili prin PNRR. Asta doar dacă primarul municipiului, Adrian Anghelescu, semnează contractul de finanțare.
De ce nu semneaza primarul ?
Consiliul Județean s-a angajat să plătească întreaga cofinanțare-inclusiv pentru municipiu – și să preia sarcinile generate de proiectarea și construcția clădirilor (nu știm să vă spunem aici ce firme ar semna ulterior aceste contracte de lucrări).
Într-o recentă conferință de presă, primarul municipiului, Adrian Anghelescu- PNL a spus că Giurgiu nu poate susţine financiar acest campus. Mai mult decât atât, primarul refuză să semneze deoarece, Dumitru Beianu – PNL, nu și-a onorat promisiunea prin care, instituția pe care o conduce, să devină lider de proiect.
Dacă și în ce fel ar fi lucrul acesta posibil, vom afla, cu siguranță, în scurt timp .
Cine va răspunde dacă acest campus nu va funcţiona şi vom da înapoi zeci de milioane de euro?
Întrebarea aparține deputatului PSD Marian Mina și nu este retorică, ci de-a dreptul alarmantă.
Într-o postare a sa de azi, pe o rețea de socializare https://www.facebook.com/marian.mina.71. ,acesta spune că “realitatea bate SF-urile domnului preşedinte al CJ Giurgiu” .
Deputatul giurgiuvean consideră că avem nevoie mai întâi de investitori cărora să le oferim, apoi, forţă de muncă. “Nu ar trebui, mai întâi, să fim siguri că cel puţin 400 de copii giurgiuveni, în fiecare an, vor renunţa la liceele teoretice pentru a învăţa o meserie? Că avem dascăli pentru ei? Cine va răspunde dacă acest campus nu va funcţiona şi vom da înapoi zeci de milioane de euro?
Iar scuzele tardive ale dlui. Beianu, deşi mă îndoiesc că ar fi capabil să-şi recunoască incompetenţa, nu ne vor încălzi cu nimic.’
Învăţământul dual nu este încă reglementat legal, municipiul Giurgiu, ca lider de proiect, ar trebui să își asume responsabilităţi financiare, „mult prea mari”, nu există PUZ, iar zona aleasă pentru construcţia campusului este într-o arie contaminată sunt motivele principale pentru care consilierii municipali au respins de mai multe ori realizarea acestui proiect.”
C.D.S.