Giurgiuvenii își doresc foarte tare să aibă și ei un cinematograf. Din păcate, noul mall care se costruiește în oraș nu va avea unul. Deci, noul mall este de fapt un alt centru comercial , iar cei ce vor să vadă un film pe marile ecrane, cu sunet performant , vor merge în continuare la mallurile din capitală. La noi în oraș , varianta de entertainement derulat printr-un program stabilit dinainte este susținut de Teatrul ”Tudor Vianu”. Mai apar evenimente de divertisment, însă prea puține și rare .
Speranța construirii unei comunități cinefile vine totuși de undeva de unde nu prea ne-am fi așteptat . De la bibliotecă.
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „I.A. BASSARABESCU” GIURGIU VA DEVENI GAZDA UNUI CINEMA LOCAL
Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu este una dintre cele 131 de biblioteci publice din România incluse în proiectul național „Cinema la bibliotecă”, inițiat de Short Film Breaks și Romania EduCaB.
La bibliotecă vor putea fi vizionate, în curând, filme românești și internaționale. Peliculele vor rula periodic în cadrul proiectului național „Cinema la bibliotecă”, inițiat de Short Film Breaks și Romania EduCaB, care va fi implementat în 131 de biblioteci publice din întreaga țară cu scopul de a aduce arta cinematografică mai aproape de public, transformând biblioteca într-un spațiu cultural inovator.
Proiectul „Cinema la Bibliotecă” este construit pe un concept testat deja în 2017 în Nepal și în 2019 în Guatemala. „Vom aduce laolaltă comunitățile pentru a se conecta la opere remarcabile din România și din peste 80 de țări prezente în selecțiile oficiale ale festivalului Short Film Breaks, de la prima ediție în 2014 până în prezent, când festivalul a atins ediția a XII-a. Vrem să construim împreună o comunitate cinefilă, să aducem magia cinematografiei în mijlocul nostru și să ne bucurăm de povești fascinante împreună!”, au transmis inițiatorii proiectului. „Nu e despre a bifa un proiect, ci de a aduce cunoaștere, oportunitatea de a primi altfel de informație decât cea din filme blockbuster”, a precizat Mihai Lupu, fondator EduCab și co-fondator Short Film Breaks.
Nu e ca la mall, dar e un pas. Urmează să vedem cât de interesați vor fi gurgiuvenii de un astfel de proiect, având în vedere faptul că filmele alese nu țin de gustul comercial, ci de promovarea unor repere culturale.