Încă din 2019 se vorbea în Primăria Giurgiu de colectare selectivă și de saci personalizaţi având coduri de bare, identice cu cele de pe carduri conforme cu cele ale giurgiuvenilor .
Și actuala conducere își dorește o cât mai bună selectare selectivă. Astfel, începând de sâmbătă vom regăsi platformele de gunoi din oraș igienizate și dotate cu tomberoane etichetate pe tipuri de deșeuri.
Începând de sâmbătă, 3 aprilie 2021, operatorul serviciului de salubritate din municipiul Giurgiu, firma Rosal Grup SA va demara activități de igienizare, atât a platformelor de deșeuri menajere din zona blocurilor, cât și a recipienților, iar containerele deteriorate vor fi înlocuite.
De asemenea, recipienții amplasați pe platforme vor fi colantați pe tipuri de deșeuri.
Nu este pentru prima data când se încearcă să se colecteze selectiv în Giurgiu..În urmă cu doi ani , fostul primar al municipiului , Nicolae Barbu spunea înntr-o conferință de presă că vor fi distribuiți saci de colectare personalizaţi având coduri de bare, identice cu cele de pe cardurile care ar fi urmat să fie date gratuit, de către Primărie, cetățenilor.
Fostul edil, Nicolae Barbu, pomitea în aceeași conferiță de presă și sancţiuni pentru cei care nu ar fi urmat să colecteze corespunzător deşeurile.
Noile modalități de colectare ar fi trebuit deja să intre în vigoare până în 2020 conform Legii 31/2019 privind aprobarea Ordonanţei de Guvern numărul 74. Actul normativ , în vigoare încă de pe 17 ianuarie 2019, a adus o serie de modificări legate de obligaţiile pe care autorităţile publice le au de îndeplinit în în gestionarea deşeurilor.
Până în prezent, conform noii legi, https://lege5.ro/gratuit/gmytknrrhazq/legea-nr-31-2019-privind-aprobarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-74-2018-pentru-modificarea-si-completarea-legii-nr-211-2011-privind-regimul-deseurilor-a-legii-nr-249-2015-privind-modalitatea- giurgiuvenii ar fi trebuit deja să aibă implementat până la 30 iunie 2019 și un sistem ticketing, constând într-un bon pentru cantitatea de gunoi livrată pentru ca fiecare cetățean să plătească exact cât aruncă.
Să sperăm ca de această dată , actuala conducere a primăriei să reușească să implementeze colectarea selectivă pâna la capăt, fară a mai exista dubiu din partea cetățenilor că este în zadar acest lucru . În continuare giurgiuvenii aduc la cunoștința autoritățior locale ca deși predau gunoiul selectat, acesta este ulterior amestecat în mașina de gunoi.