Consultant politic Gabriel Savulescu : 10 PASI CARE DUC LA DISOLUTIA PSD.

Va prezentam in randurile de mai jos o  analiza a scenei politice nationale si internationale facuta de consultantul politic Gabriel Savulescu . Acesta apreciaza ca motiunea de cenzura a opozitiei va trece, iar PSD se va scinda in doua grupuri parlamentare: tradiționaliști și reformatori.

1. Dancila este in prezent sacul de box al UE. Cine nu a avut ocazia sa critice la scena deschisa o Ungaria, Polonia, Turcia o va face in dosarul “10 August” in plenul PE. Pina atunci Dancila o sa fie deja istorie.

2. Biroul Executiv PSE va dezbate excluderea PSD din familia PSE. Majoritatea partidelor membre vor vota pentru excluderea PSD din Partidul Socialist European.

3. A revenit omul politic Marian Vanghelie. Si Vanghelie si a facut un partid nou-nout, Carne proaspata din trupul PSD. Cu o titulatura care va deruta la maxim votantii captivi de stanga. Jucaria lui Vanghelie se numeste Partidul Demnității Sociale PDS. Șase sectoare + PSD Ilfov vor migra spre PDS. O platforma politica suficientă pentru candidatura lui Firea la prezidentiale. Vanghelie este un king-maker indispensabil pentru Firea.

4. Moțiunea de cenzura va trece. PSD se va scinda in doua grupuri parlamentare: tradiționaliști și reformatori. Ca și in 1991 aceste grupuri vor negocia cu toate grupurile parlamentare votul de încredere pentru cabinetul Corina Crețu.

5. Cabinetul Corina Crețu va guverna 12 luni, pina la prezidențiale.

6. ALDE profita la maxim de implozia PSD. In orice ecuație ALDE ramine factorul veto. Fără ALDE social-democrații nu pot vota absolut niciun proiect legislativ.

7. PMP va face front comun in parlament cu PNL. Fuziunea prin absorbție se va realiza după alegerile prezidentiale. Prin aceasta apropiere, apetitul pentru uselismul vizibil-invizibil in interiorul PNL va inceta. PSD își va pierde astfel un aliat politic informal.

8. Tergiversarea referendumului inițiat de CpF va duce la radicalizarea discursiva a agendei publice. Ramine de observat dacă PSD va deconta in mod negativ aminarea “sine die” a referendumului inițiat de CpF.

9. Ponta va continua racolarea de parlamentari PSD. ProRomania va incorpora și UNPR. Astfel între PSD și PNL se formează un pol de centru compus din ALDE și ProRomania Ambele partide câștiga din electoratul captiv PSD.

10. Demos, PSRO și ADER, alte trei formațiuni care se vorinfrupta din dinozaurul muribund PSD. Ce poate face PSD intr-o asemenea angulema? Sa se autodizolve sau sa isi schimbe numele si sigla.

Consultant politic, Gabriel Savulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *