Contre în Consiliul Local Giurgiu pe tema supraimpozitării clădirilor degradate

Azi, 24 noiembrie, în ședința Consiliului Local a fost supus aprobării un proiect de hotărâre care prevedere supraimpozitarea imobilelor și terenurilor degradate din Municipiul Giurgiu.

Au fost identificate, de Poliția Locală, 21 de locații, unele în stare avansată de degradare, altele cu probleme mici la tencuială. Pentru toate s-a propus aplicarea unui impozit de 300% și 500%.

De aici au început contrele.

Primul la cuvânt, Marian Măroiu (PSD):

”Propun un proiect de hotărâre care să prevadă ca, după ce îi notificăm (n.r. -proprietari imobile) o dată, de două ori,…să obținem o ordonanță președințială, să le facem noi (n.r. primăria) curățenie, după care să le impunem suma, apoi să-i executăm silit.

A urmat viceprimarul Silviu Dumitrescu, care s-a pronunțat asupra punctelor slabe ale proiectului de hotărâre:

Sunt două tipuri de proprietari propuși pentru supraimpozitare: sunt proprietari care au mai multe proprități degradate și care sunt indolenți și cu care trebuie să fim intransigenți și proprietari cu venituri modeste, care nu pot face mai mult. Sunt case care au degradări minore față de altele cu degradări majore, care stau să se prăbușească. Nu există o echitate. Primăria ar putea să se autosupraimpoziteze pentru Casa Tineretului și pentru orice teren lăsat vraiște.”

Un punct de vedere similar a exprimat și consilierul PSD, Codruț Câinaru:

Au fost discuții contradictorii la Comisia de Urbanism. Ar trebui modificată hotărârea din 2016 care prevede supraimpozitarea, în ceea ce privește întocmirea listei, plus că nu există fotografii la document pentru a vedea locațiile. Din cele 21 de locații propuse pentru pentru supraimpozitare, 12 au punctaje până la 23%, ceea ce înseamnă că, în cazul lor, majorarea impozitelor ar trebui să fie mult mai mică față de 300% și 500% cât s-a propus.”

Discuțiile au continuat în același ton și chiar șeful Poliției Locale, Mihai Brătan s-a declarat pentru modificarea proiectului, considerând incorectă grila de impozitare.

Cu alte cuvinte, case care au doar puțină tencuială căzută sunt supuse aceleiași grile de impozitare cu imobile lăsate în paragină, care stau să cadă și care pun în pericol trecătorii, pentru toți impozitul propus fiind de 300% și 500%.

Dacă gândim corect, supraimpozitate ar trebui să fie și instituțiile publice, multe dintre ele cu fațade extrem de degradate sau construcții începute și neterminate din lipsă de fonduri.

În urma tuturor discuțiilor din Consiliu, proiectul nu a trecut: 9 voturi împotrivă și 9 abțineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *