Cu pluta pe Dunăre, sau cu proiecte europene?!

Este ceva vreme de când mă întreb, ca giurgiuvean, dacă pentru orașul nostru apropierea de București înseamnă o binefacere sau un blestem. La fel am început să gândesc și despre Dunărea care curge pe la noi: ce vină avem noi, giurgiuvenii, că nimic nu “crește” pe malul Dunării, pentru că alții nu permit una ca asta, și asta cauzează orașului, vitregit astfel din două cauze majore !?

Sunt considerații personale de la care încep prezentarea unui eveniment legat de continuarea unei frumoase și benefice inițiative turistice: organizarea conferinței “Identități și experiențe dunărene” de către  Asociația “Eastern Danube Convention & Visitors Bureau Giurgiu”. Evenimentul face parte din proiectul “Susținerea turismului rural în regiunea Giurgiu-Ruse, prin promovarea patrimoniului cultural” și are scopul de a valorifica și promova patrimoniul cultural al comunităților rurale, precum și evoluția turismului rural local. Coordonator- energica noastră concitadină și în același timp președintele Asociației Eastern Danube Convention & Visitors Bureau– doamna Clara Mărculescu.

Trebuie să mai spun că am venit cu plăcere la această întâlnire, pentru că, în urmă cu doi ani, am mai participat la un asemena eveniment, tot la Giurgiu, pe malul Dunării, la D’Alexia și am rămas plăcut surprins.

Și atunci ca și acum, a fost vorba despre dezbateri pe tema turismului, despre exemple de bună practică, inițiative bune sau inițiative eșuate, din care trebuie să învețe cei ce vor să facă turism într-o lume ca a noastră. A fost vorba despre turismul românesc, care se screme- scuzați expresia!, într-un cadru legislativ total nefavorabil, între neglijență și hoție, între metehne legate de inerție, indiferență sau neputința de a se alinia la tendințele mereu în schimbare ale cererii, la normalitate, la bun simț, la competiție, într-o Românie atât de puternic reprezentată la nivel al potențialului geografic, al tradițiilor.

Regret că locuiesc în Giurgiu, unde superbe motonave străine, cu sute de pasageri străini la bord, trag la malul nostru românesc și turiștii lor urcă în autocare românești, ce merg la București, sau la Russe, după ce au fost lătrați de câinii din Portul Giurgiu și după ce eventual au luat contact cu scuipătorii de semințe de pe malul Dunării giurgiuvene. Regret să spun că, în acest caz, nici câinii și nici scuipătorii de semințe nu sunt atât de vinovați precum cei ce permit să se întâmple asta, în Portul Giurgiu și în toată România portuară sau nu.

…Acum doi ani, am aflat, la conferința de atunci, că un dornic de  turism a câștigat finanțare pe un proiect european, cu o idee inedită: plimbări cu balonul între Rămânia și Bulgaria! Și, a reușit, pentru că a îndrăznit! Și face curse de astea, aeriene, pe undeva, pe la Calaft. La noi, la Giurgiu, nu avem un întreprinzător care să iasă pe Dunăre cu câțiva turiști, cu pluta, camera de tractor, cu ceva, acolo. Ah!, da, în afara unor șmecheri bronzați, care au un fel de barcă de plimbare pe Dunăre, și folosesc insulele din apropierea Podului Prieteniei pe post de WC. Trăiască libera inițiativă, că alftel, dacă scoți undița la mal, vin cei de la Poliția de Frontieră să te întrebe de toate cele.

Mă opresc aici, cu promisiunea că vom sprijini, prin posibilitățile aflate la dispoziția noastră, inițiativele turistice giurgiuvene, atâta timp cât turismul reprezintă, încă, o cale spre viitorul zonei noastre Dunărene. Felicit inițiatorii și realiazatorii acestui proiect, pentru entuziasmul și munca lor. Succes!

Gelu BREBENEL

PS: În finalul comentariului nostru atașăm și un comunicat de presă, trimis spre publicare de către organizatorii evenimentului:

Comunicat de presă

Joi, 31 octombrie 2019 a avut loc la Restaurant Perla din Giurgiu, Conferinta „Identitati si experiente dunarene”, eveniment organizat de Asociatia Eastern Danube Convention & Visitors Bureau Giurgiu, avand ca tema turismul responsabil si industria ospitalitatii. Este a doua editie a conferintei, sustinuta de aceasta data in cadrul unui proiect cu finantare europeana, importanta si prestanta evenimentului fiind  date de vorbitorii prezenti, de temele abordate si de numarul mare al persoanelor care au luat parte la conferinta.

Amintim prezentarile sustinute de: Katia Goranova- Director executiv, Centrul de sprijin pentru IMM Ruse, Dl. Ionel Muscalu- Directorul Muzeului Judetean Teohari Antonescu, Lora Sarkisyan –Promola Ltd. Ruse, Diana Manea- Merg. In/Romania si Atelierele Walk & Shoot, Cosmin Dragomir- Gastro Art, Cezar Ioan- Vinul.ro, Ioana Patrascoiu – My Secret Romania, Lili Ganceva- Director Euroregiunea Danubius, Mugurel Rosu – Club Nautic San Giorgio si Prof. Carlo Dragomir – Asociatia pentru promovarea invatamantului in industria ospitalitatii.

De remarcat prezenta pe agenda evenimentului a catorva membri ai Asociatiei Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism din Romania(AJTR):

Dl. Mihai Ogrinji – director-redator sef din anul 2002 al revistei Romania Pitoreasca, coordonator al seriei de carti turistice „Colectia verde”, autor de carti, albume, publicistica de turism, presedinte al Asociatiei Jurnalistilor si Scriitorilor de turism din Romania

Dl. Vasile Glavan – profesor universitar la Universitatea Spiru Haret, experimentat cercetator in domeniul turismului avand o bogata activitate in Ministerul Turismului unde a fost si seful Centrului de Cercetari in Turism, autorul mai multor lucrari de specialitate in domeniu si membru al Asociatiei Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism din Romania.

Moderator al evenimentului a fost Clara-Victoria Marculescu, presedintele Asociatiei Eastern Danube Convention & Visitors Bureau Giurgiu.

Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului „Sustinerea turismului rural in regiunea Giurgiu-Ruse prin promovarea patrimoniului cultural”(ROBG 502), depus pe Programul de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria, Interreg VA, Axa 2- O regiune verde, cu un buget de 306 237 euro, partenerul bulgar fiind Centrul de sprijin pentru IMM, Ruse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *