Sunt unii, p-aici, prin Giurgiu, unii care au grave probleme…cu capul. Altfel nu ne putem explica cum pot recurge la acte de vandalism, de distrugere a tot ce consideră ei că merită distrus, de pângărirea unor obiective pe care giurgiuvenii întregi la minte și le-au dorit realizate de ani buni.
La noi, imediat ce se modernizează ceva, se reabilitatează sau se construiește de la zero, se distruge în câteva clipe, iar unii, grobienii de care vă spuneam, aplaudă ironic și chiar se bucură. Se știu ei care.
Ce mai mare ”realizare” a celor care nu au ieșit încă din comuna primitivă este Cetatea din Giurgiu, un loc emblematic, pentru noi de aici, pentru români, un loc care a zăcut ani întregi între boscheți, un fief al vacilor aduse la păscut.
Anul acesta, cu fonduri europene, Cetatea a ieșit dintre ierburi, iar seara, pentru cei care iubesc plimbările în aer liber, s-au montat lumini ambientale, pentru a crea un decor pritenos și atractiv.
Ei bine, tocmai aceste lămpi au căzut pe mâna, sau sub picioarele unora fără prea multă minte, unele corpuri de iluminat fiind trântine la pământ sau pur și simplu rupte.
Tare ne-am dori să știm cine sunt autorii, dar…
Dar…nu se poate. I-am întrebat pe edilii noștri, de fiecare dată, când vom avea sistem de monitorizare video în oraș? Ni s-a spus că ba trebuie accesate nu știm ce axe, ba că se va depune, ba că este prioritate, dar încă nu se poate.
Acum, ni se cere, nouă, giurgiuvenilor, să fim vigilenți, să reclamăm distrugătorii din Giurgiu, ba chiar să-i tragem de mânecă dacă surprindem vreun specimen în fapt.
Avem Poliția Locală, dar închide la 10 seara, avem Poliția Națională care nu am văzut să prindă prea mulți distrigători de bunuri publice și totuși apelul este către vigilența giurgiuvenilor.
N-ar fi mai bine să faceți într-un fel și să avem camere video în oraș? Poate așa nu vom mai avea autori necunoscuți și pasarea responsabilității asupra cetățenilor de bună credință.