DĂ O ŞANSĂ NATURII- “NU ARUNCA ULEIUL UZAT ÎN CANALIZARE”

Apa Service SA şi Primăria Municipilui Giurgiu au demarat campania “NU ARUNCA ULEIUL UZAT ÎN CANALIZARE”, prin care se urmăreşte conştientizarea importanţei colectării corecte a uleiul alimentar uzat şi a reciclării acestuia. Campania se adresează persoanelor fizice dar şi celor juridice, respectiv firmelor de alimentaţie publică care produc cantităţi însemnate de ulei menajer uzat.

CE TREBUIE SĂ ŞTIM DESPRE ACEST SUBIECT?

Aruncarea la chiuvetă sau la coşul de gunoi a uleiului alimentar uzat are efecte extrem de negative atât asupra sănătății, cât și pentru mediul înconjurător. Prin această campanie veţi descoperi ce puteţi face pentru a evita să contribuiţi la perpetuarea acestor efecte.

De ce să colectăm şi să reciclăm uleiul alimentar uzat?

  • Atunci când aruncăm uleiul alimentar uzat în sistemul de canalizare, acesta înfundă țevile din locuinţe, costurile de curăţare și reabilitare a țevilor de canalizare fiind foarte mari. De asemenea, uleiul alimentar uzat care ajunge în sistemul de canalizare produce defecțiuni în sistemele din stațiile de epurare, cu costuri foarte mari de remediere.
  • Un alt aspect important de ştiut este faptul că un litru de ulei alimentar uzat care este aruncat în sistemul de canalizare poluează un milion de litri de apă. Această cantitate reprezintă necesarul pentru supravieţuire pentru un adult pe o durată de 14 ani. Apoi, odată ajuns în resursele naturale de apă, uleiul formează o peliculă la suprafaţa apei, care împiedică oxigenul să ajungă la plantele şi viețuitoarele acvatice. Ca urmare, atât viețuitoarele cât și plantele din aceste ape mor, fiind lipsite de oxigen.
  • De asemenea, atunci când ajunge în sol, uleiul alimentar uzat râncezeşte, poluând solul și oprind regenerarea acestuia. Astfel, pământul devine nefertil, fiind necesar un interval considerabil de timp pentru ca acesta să devină din nou productiv.

CUM  COLECTĂM  CORECT  ULEIUL  ALIMENTAR?

Pentru a putea fi reciclat şi a evita impactul negativ asupra mediului atunci când colectăm uleiul alimentar uzat, este bine să avem în vedere anumite aspecte importante:

  • Vă recomandăm ca după ce terminaţi de gătit să lasaţi uleiul utilizat să se răcească. După ce uleiul s-a răcit, strecuraţi-l pentru a elimina impuritățile şi resturile de mâncare.
  • Apoi puneţi uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă. Uleiul astfel colectat este gata de a fi dus la punctele de colectare pentru a fi trimis spre reciclare.
  • Trebuie spus că Apa Service SA şi Primăria Municipiului Giurgiu întreprind demersuri pentru ca pe viitor uleiul menajer uzat să fie colectat direct de la locuinţele sau sediile dvs. Deocamdată, în debutul campaniei noastre, vă rugăm să duceţi uleiul colectat corespunzător, la platformele de colectare a deşeurilor menajere şi să aşezaţi recipientele lângă containere, pentru a putea fi colectate selectiv.
  • Este foarte important să evitaţi amestecarea uleiului uzat cu apă, ulei de motor, uleiuri minerale, lichid de frână sau transmisie, resturi alimentare, produse chimice sau orice alte deșeuri, deoarece acesta nu va mai putea fi reciclat.
  • De asemenea, este bine să știţi că uleiul alimentar uzat prezintă proprietăți de reutilizare. El poate fi transformat în combustibil biodiesel, în săpun natural, în soluții de curățare, dar şi în produs concentrat emulsionabil pentru toate tipurile de cofraje.

– “NU ARUNCA ULEIUL UZAT ÎN CANALIZARE”-

o campanie  APA SERVICE SA şi Primăria Municipiului Giurgiu / 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *