Consilierii PNL Giurgiu nu vor vota proiectul de buget al Consiliului Judetean decat daca acesta va contine si un amendament ce prevede fonduri pentru cumpararea de aparatura necesara in tratamentul bolnavilor de cancer, precum si construirea unui cabinet oncologic dotat corespunzator .
In urmatoarea ședința a Consiliului Judetean , ce va avea loc joi, 4 aprilie 2019, consilierii PNL vor vota proiectul de buget pentru anul in curs, doar daca acesta va cuprinde un amendament care sa includa alocarea unor sume in vederea achizitionarii unui aparat pentru radioterapie, necesar bolnavilor de cancer din judetul Giurgiu . Declaratia fost transmisa presei, astazi (miercuri 04.03.2019), de catre presedintele PNL Giurgiu , candidat la alegerile Europarlamentare din 26 mai, Dan Motreanu .
Propunerea PNL de modificare a hotărârii de buget, reprezinta cofinanțarea C.J.Giurgiu, si va putea fi rectificata ulterior cu date exacte . Demersul PNL-Giurgiu isi va arata utilitatea, doar dacă se aproba împreuna cu existenta in lista de investiții, a poziției distincte “Elaborare studiu de fezabilitate pentru obiectivul CABINET DE RADIOTERAPIE, inclusiv studii geo-tehnice, topografice, hidrologice, acorduri și avize cu mentiunea ca suma, alocată in mod obligatoriu, reprezintă 3 – 5 % din valoarea investiției”.
In plus, consilieri judeteni ai PNL vor propune contractarea unui împrumut, in sistem Leasing pe 7 – 10 ani, pentru realizarea investiției.
Sectia de oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgentă Giurgiu are doi dintre cei mai buni medici specialişti din ţară; Florin Onisim şi Bratu Cătălina. Lupta lor cu avalansa de pacienti se desfasoara zilnic, in halte albe si cu multa daruire, insa foarte multi bolnavi nu au putut beneficia de şedinţele de radioterapie din cauza lipsei banilor.
Recent , printr-un protocol încheiat cu o clinica privată din Bucureşti, persoanele cu probleme oncologice din Giurgiu beneficiază de transport şi investigaţii medicale gratuite, insa timpul acestor oameni este pretios,iar unii dintre ei nu pot suporta deplasarea .
Tocmai de aceea, propunerea amendamentului consilieriilor judeteni PNL, este de o maxima importanta.
Iata mai jos si declaratia de presa a presedintelui liberalilor giurgiuveni , candidat la alegerile Europarlamentare din 26 mai , Dan Motreanu ;
‘Dan Motreanu-”Pentru sănătatea giurgiuvenilor, consilierii județeni ai PNL condiționează votul pe bugetul CJ Giurgiu de aprobarea amendamentului PNL
În şedința CJ Giurgiu de mâine, consilierii județeni liberali vor condiționa votul pe bugetul CJ Giurgiu de aprobarea unui amendament prin care PNL propune achiziționarea unui aparat modern de radioterapie şi construirea unui spațiului necesar funcționării acestuia, si care să includă cabinet medical proiectat special pentru amplasare a aparatului, sală de aşteptare şi anexe, toate acestea fiind necesare pentru tratarea pacienților oncologici a căror schemă de tratament stabileşte nevoia de radioterapie.
Suntem departe de a spune că Giurgiu este un județ al unei țări europene moderne în condițiile în care pacienții cu afecțiuni oncologice sunt nevoiți să se ducă în capitală pentru a se putea trata, iar PNL Giurgiu doreşte prin acest amendament să rezolve această problemă care afectează grav sănătatea giurgiuvenilor. Consilierii județeni liberali vor condiționa votul lor de aprobarea acestui amendament absolut necesar pentru giurgiuveni. Desigur, în lista de investiții va trebui să fie introdusă o poziție distinctă “Elaborare studiu de fezabilitate pentru obiectivul CABINET DE RADIOTERAPIE, inclusiv studii geo, topo, hidro, acorduri și avize” şi, în mod obligatoriu, alocată pentru această rubrică o sumă care să reprezinte între 3 şi 5% din valoarea total estimată, iar aceasta va fi a doua propunere a consilierilor liberali. Totodată, pentru a atinge acest obiectiv ambițios, PNL Giurgiu va propune şi un al treilea punct care să permită contractarea unui împrumut în sistem de leasing pe o durată mai mare, undeva la 10 ani pentru realizarea investiției.
PNL este preocupat de sănătatea giurgiuvenilor. Spre finele anului 2018, la nivelul județului Giurgiu erau aproximativ 7000 de pacienți cu diferite afecțiuni oncologice iar, din câte cunosc, lunar la Spitalul Județean Giurgiu se înregistrează peste 700 de spitalizări de zi şi consultații în ambulatoriu la oncologie. Este mult, este foarte mult, iar aceşti oameni, pe lângă dramele personale generate de crunte afecțiuni medicale, sunt nevoiți să înfrunte şi problemele sistemului de sănătate. În România se înregistrează zilnic o medie 130 de decese ale pacienților cu diferite forme de cancer. Zilnic. Asta, în condițiile în care pacienții nu au acces la investigații şi tratamente inovative, trebuie, pe lângă boală, să înfrunte şi lipsa medicamentelor uzuale din spitale şi din circuitul deschis de farmacii, neasigurarea continuităţii efectuării tratamentelor şi întreruperea acestora din cauza retragerii de pe piață sau a exportului paralel al medicamentelor, sau chiar lipsa medicilor oncologi care să stabilească sau să modifice corespunzător schemele de tratament ale pacienților pentru perioade de timp, aşa cum s-a întâmplat la Spitalul Județean Giurgiu.’
Camelia Sachetti