De astăzi s-a dat startul perioadei electorale aferentă alegerilor locale programate în data de 27 septembrie. Vezi aici principalele repere calendaristice;

Începând de azi, toate partidele care doresc să se înscrie în competiţie pentru alegerile locale, precum şi candidaţii independenţi îşi pot înregistra mandatarii financiari, deschide şi declara conturile la AEP.

 

Perioada electorală aferentă scrutinului electoral începe miercuri, prin constituirea Biroului Electoral Central.

 

Între 7 și 11 august pot fi înregistrate alianțele electorale iar între 7 și 18 august se depun candidaturile pentru alegerile locale.

 

Potrivit calendarului AEP, la 22 septembrie vor fi tipărite buletinele de vot și în aceeași vor fi desemnați președinții secțiilor de votare.

 

Campania electorală se va încheia la 26 septembrie, ora 7.00, urmând ca 24 de ore mai târziu, duminică, 27 septembrie, începând cu ora 7.00, să fie deschise urnele. Votul se va încheia la ora 21.00.

 

Calendrarul publicat de Autoritatea Electorală Permanentă; 

 

* 2 august – constituirea Biroului Electoral Central;

 

* 7 – 11 august – perioada de înregistrare a alianţelor electorale;

 

* 7 – 18 august – perioada de depunere a candidaturilor;

 

* 8 august – constituirea birourilor electorale de circumscripţie;

 

* 24 august – rămânerea definitivă a candidaturilor;

 

* 22 septembrie – tipărirea buletinelor de vot, desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora, prin tragere la sorţi computerizată;

 

* 26 septembrie, ora 7,00 – încheierea campaniei electorale;

 

* 27 septembrie, ora 7,00 – începerea votării;

 

* 27 septembrie, ora 21,00 – încheierea votării.

 

Alegerile locale ar fi trebuit să se desfăşoare în luna iunie, însă au fost amânate din cauza pandemiei de COVID-19.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a precizat că mai multe localităţi sunt carantinate, însă a adăugat că ar trebui să nu fie probleme cu organizarea procesului electoral în aceste circumscripţii, deoarece ar urma să iasă din carantină înainte de a se constitui birourile de circumscripţie.

Parlamentul a decis, la mijlocul lunii iunie, prelungirea mandatelor aleşilor locali până la 1 noiembrie. Prin acelaşi act normativ s-a prevăzut ca data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 să se stabilească prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării.

 

La începutul lunii iulie, Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat legea care prevede organizarea localelor pe 27 septembrie.

 

 

Camelia SACHETTI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *