Decizie importantă pentru elevii claselor a 8-a: Școala profesională sau liceul?

În scurt timp, elevii claselor a 8-a vor lua o decizie extrem de importantă pentru viitorul lor – unde vor merge după terminarea celor opt clase, la liceu sau la o școală profesională?

Îndrumați, în principal de părinți, cei mai mulți dintre ei aleg să urmeze cursurile unui liceu, pentru a fi ”în rândul lumii”, pentru a nu se face de râs, pentru că e mai cool, etc. 

Într-adevăr, pentru elevii cu rezultate bune la învățătură și care își doresc să urmeze o facultate, liceul reprezintă principala obțiune, însă, pentru cei care se opresc din studiu după patru ani de liceu și care nu au nicio calificare, s-ar putea să fi fost decizia greșită.

Pentru că nu toți elevii și părinții cunosc beneficiile unei școli profesionale, unde după trei ani te alegi cu o calificare într-o meserie bine plătită, reprezentanții Colegiului Tehnic Viceamiral ”Ion Bălănescu”, ai mediului de afaceri și Consiliul Județean Giurgiu au demarat și în acest an campania de promovare a învățământului profesional și profesional DUAL.

De exemplu, elevii din clasele a 8-a ai Școlii Gimnaziale ”Sf. Gheorghe”, din Giurgiu, dar și părinții acestora, au aflat ce beneficii sunt pentru cei care aleg să îmbrățișeze o meserie căutată pe piață:

  • bursă din partea statului – 200 lei/lună;
  • burse din partea agenților economici – 200-300 lei/lună;
  • practică la angajator;
  • transport gratuit și masă caldă pentru elevii care fac naveta;
  • garanția unui loc de muncă după absolvire.

În cadrul aceleiași întâlniri, Florentina Găină, inspectorul școlar adjunct al județului Giurgiu, a prezentat oferta educațională a Colegiului Tehnic Viceamiral Ioan Bălănescu pentru anul școlar 2023-2024.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *