Ieri , 21 iunie , la restaurntul din parcul Alei a avut loc o prezentare de vinuri a Cramei Histria.
La eveniment au participat, conform protocolului, aproximativ 20 de personae, iar prezentarea a fost facuta de somelierul giurgiuvean Octavian Urdea.
Celor prezenti le-au fost prezentate 5 vinuri din CRAMA HISTRIA, dintre care trei vinuri noi, din recolta 2017 si doua vinuri apreciate din recolta 2016.
Au fost impartasite informatii despre vinuri si recomandari privind asocierile potrivite cu mancarea. De asemenea, celor prezenti le- au fost oferite explicatii despre parametri de calitate pe categorii ; claritate, grade, target de adresabilitate ,temperaturi de servire etc .
De dragul experientei frumoase, a reusitei evenimentului si in locul unui clasic interviu v-am scris mai multe in …
INTALNIRE CU UN SOMMELIER
Am aterizat ieri din capitala fix la o degustare de vinuri in Parcul Alei din Giurgiu.
Credeam ca o sa-mi bag nasul in vreo trei pahare cu lichidul lui Bachus , dandu-mi cu presupusul despre depuneri, culoare, etc.
Eram pregatita sa vantur usor paharul pentru aroma-asa am vazut eu intr-un film -si sa fug repejor acasa .
Dar , nu a fost asa!
In primul rand , la o masa de vreo 20 de personae, toata lumea gusta cu aprecieri.
Am atins paharul cu vin…
– Recunosc, e cam rece pentru soiul asta, spune somelierul…
Pentru cei care nu cunosc termenul, somelierul este o persoana care are cunostinte avansate despre vinuri cu multe studii si de cele mai multe ori, intr-un restaurant, este plasat inainte de oricare alt angajat care serveste.
Abilitatea de baza a unui somelier consta in alegerea celui mai bun vin sau a celei mai bune bauturi, in asentiment cu bucatele servite de catre client. Astfel, o masa servita alaturi de o bautura recomandata de un specialist, care se afla la dispozitia dumneavoastra, se poate transforma in cea mai buna masa pe care ati luat-o vreodata.
– Va voi prezenta cinci vinuri de la CRAMA HISTRIA, dintre care trei vinuri noi, din recolta 2017 si doua vinuri apreciate din recolta 2016 , ne-a spus amicul meu Octavian Urdea,despre care stiam ca raspunde cel mai bine la provocarile muntelui si off-roadului, nicidecum la cele de sommelier!!!!
-Ce trebuie sa faca cineva ca sa sa devina sommelier? intreb incepand sa imi placa sa adun atatea informatii rafinate.
– Sa guste vin Camelia, primesc raspunsul cu un zambet cat o invitatie…
– Pai si… dar daca al meu vine acasa nitel “trosnit de-aici”, inseamna ca e sommelier?
– Inseamna ca s-a simtit bine…ai sa vezi diferente!! Vinul nu e musai ca sa te imbeti…e ca sa desfete …
Din paharul meu s-a raspandit aroma usoara de soc a unui Sauvignon Blanc, tânăr, care s-a metamorfozat dupa ce a luat aer intr-o aroma de lamaie usor fructata .
-Vinul bun se bea simplu. Apa, in alt pahar! Noi romanii, avem cultura de dinainte de ‘89 a vinului prost dres cu sifon.
Tot ascultand si facand poze, nici nu am observant ca in pahare se oglindea acum un roze-“neterminat”.
-Cum neterminat?! exclam, constatand ca asta are mai putin zahar.
-I se oprește fermentația! De-aia e bine sa il consumați in primii doi ani ,vine Otto cu explicatii suplimentare. Cei mai exigenti sommelieri, nici nu iau in calcul varianta aceasta de vin. Pentru ei exista doar soiuri albe si rosii.
-Un vin este declarat vin si incadrat in categorie dupa ce i se masoara cantitatea de zahar, intensitatea culorii , aromei etc
– Si sulfiti, il iau la rost pe amicul sommelier?
-Orice vin are sulfiti ,asa se stabilizeaza.
– Pai si vinul de la tara?
-Ala nu e vin ! Si contine si mai mult alcool etilic decat este pragul unui vin.
Mai erau trei soiuri de prezentat , si informatii multe , dar eu a trebuit sa plec lasandu-i pe degustatori sa soarba vinuri fine si informarii intersante. Pe jos, dupa o zi intreaga petrecuta mai mult in masina, printre teii scuturati de flori, ma gandeam la cum intru eu cu iubitul meu in cate-o seara in restaurant si cum comanda el;
–O bere pentru mine si doua pentru iubita mea ! Iar eu chiar primesc doua; una calda, fara alcool si una rece, cu alcool ,pe care le fac sprit in pahar sa fie vorba mai lunga.
Camelia Sachetti