web analytics
Giurgiu-Tribune

Deputatul PNL, Claudiu Răcuci: închiderea școlilor pentru a face economii la buget va distruge educația din România

Închiderea școlilor pentru a face economii la buget va distruge educația din România

Deputatul PNL, Claudiu Răcuci acuză cu duritate proiectul Ministerului Educației Naționale care își propune să facă economii, culmea, pe seama educației, dând curs unui un proiect disperat, făcut peste noapte, privind comasarea școlilor și a claselor, din care vor pierde și elevii și profesorii:
„Educația, potrivit legii, ar fi trebuit să primească 6% din PIB. Tudose i-a alocat mai puțin de 3% din PIB în 2018, iar acum vedem că și din acești bani se vor mai tăia!

PSD-ALDE au promis că vor construi sute de școli și grădinițe, iar acum suntem anunțați că vor închide sute de școli, pentru a face economii. Vă dați seama unde am ajuns! Mâine vor spune că și spitale avem prea multe și că și la sănătate ar mai trebui făcute ceva economii!

Trebuie să amintesc și faptul că, în luna ianuarie profesorii au fost umiliți de două ori. Pe de o parte, salariile dascălilor nu au crescut, așa cum PSD și ALDE au promis în campania electorală. Apoi, salariile s-au plătit cu foarte mare întârziere, existând încă profesori care nu și-au primit leafa aferentă lunii decembrie.
Cauza a ieșit și ea la suprafață – schimbarea sistemului de plată a salariilor, prin inspectoratele școlare și faptul că banii cuprinși în bugetul pe anul 2018 nu acoperă salariile profesorilor pentru tot anul! Păi, dacă nu sunt bani pentru lefuri, din disperare totală, Liviu Pop a găsit soluția de avarie – să comaseze repede sute de școli, să dea afară profesori din sistem, să dea afară personalul auxiliar din școli și să înghesuie 40 de elevi într-o singură clasă! Ceea ce nu spune Liviu Pop este cum va transporta copiii la școală, dacă unele unități vor fi închise? Microbuzele școlare sunt puține, unele nu au bani de benzină, iar altele nu sunt folosite pentru că niciun șofer profesionist nu este atras de leafa proastă și responsabilitatea uriașă de a transporta micuții de la și până la școală.”, a declarat deputatul PNL.

Claudiu Răcuci spune că problema reală a învățământului rural din România o reprezintă învățământul cu predare simultană, în care performanța copiilor nu are cum să crească, iar ideea trăsnită a lui Liviu Pop de a închide repede școli de-a valma nu rezolvă în niciun fel această problemă, ci o adâncește:

„În anul școlar trecut, nu mai puțin de 115.596 de elevi, învățau în sistem cu predare simultană în 7.249 de clase. În toamna trecută, au mai intrat în sistemul simultan peste 21.538 de elevi. S-a demonstrat deja că elevii care fac cursuri cu predare simultană au cele mai slabe performanțe școlare. Este și normal! În aceeași clasă, unii elevi învață să scrie alfabetul, alții învață tabla înmulțirii, iar alții ecuații cu o necunoscută. Vă dați seama că niciun copil nu poate să învețe într-un asemenea mediu și că dascălii care fac această muncă sunt adevărați eroi! Această situație este preponderentă în mediul rural, în vreme ce la oraș sunt înghesuiți și 35 de elevi într-o clasă, deși legea nu permite clase cu mai mult de 25 de elevi. Liviu Pop vrea să facă economii la buget pe seama educației copiilor, vrea să reducă o parte din costuri prin concedierea a sute de profesori și a sute de angajați, personal auxiliar: paznici, femei de serviciu. Liviu Pop vrea să o întreacă pe Ecaterina Andronescu și să obțină el premiul de gropar al educației românești. Este imperios necesar ca un asemenea proiect prost să fie oprit de urgență, pentru că poate distruge soarta a sute de mii de copii.”, a mai adăugat deputatul Claudiu Răcuci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *