Deputatul PNL, Maria Grabriela Horga – ”Impusă de PSD, supraimpozitarea contractelor part-time trebuie eliminată

Începând cu 1 august 2022, contractele de muncă part time au intrat într-un alt regim de impozitare.

Potrivit legii, venitul luat în calcul la impozitare este salariul minim brut pe țară valabil în luna pentru care se datorează contribuțiile și nu veniturile realizate de salariat.

Noua lege, care a intrat în vigoare după ce a fost impusă de PSD, prin ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a făcut mai mult rău decât bine. În loc să descurajeze ”munca la gri”, noile prevederi au încurajat masiv munca la negru și au trimis mulți angajați în șomaj, supraimpozitarea neputând fi suportată financiar de către angajatori.

Sub egida ”Cetățenii care muncesc trebuie încurajați, nu suprataxați”, deputatul PNL, Maria Gabriela Horga, a depus în calitate de inițiator, împreună cu mai mulți colegi din PNL, o inițiativă legislativă privind eliminarea supraimpozitării contractelor part-time. Proiectul propune ca baza de calcul a impozitării să fie calculată la venitul efectiv realizat și nu la nivelul salariului minim brut pe economie.

”Partidul Naţional Liberal a reușit eliminarea supraimpozitarii contractelor de muncă part-time in 2019 pentru că această supraimpozitare îi afectează în primul rând pe cei mai vulnerabili dintre români.
Apoi, PSD a impus reintroducerea ei.
Am depus și în 2022, după reintroducere, alături de colegii mei, un amendament pentru eliminarea suprataxării muncii part-time, care a fost respins atunci la doar 15 voturi.
Ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, s-a încăpățânat să introducă supraimpozitatea și efectele se văd. În mod previzibil, efectele negative produse de această măsură în trecut s-au repetat. Liderii PSD au susținut că măsura va aduce mai mulți bani la buget. În realitate, măsura a dus la pierderi de locuri de muncă, a încurajat munca la negru, a creat dificultăți economice pentru multe familii și cei care au fost afectați cel mai mult sunt chiar oamenii cu venituri mai mici.” -deputat Maria Garbriela Horga
Potrivit inițiatorilor, măsura supraimpozitării contractelor part time trebuie eliminată rapid, considerând incorectă penalizarea oamenilor care muncesc să plătească mai mult, pentru că statul nu este capabil să stopeze munca la negru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *